België in staart peloton Europese schulden

In absolute cijfers dikt de collectieve schuld van de Europese lidstaten nog altijd aan. ©REUTERS

Terwijl Duitsland en Nederland in sneltempo hun schuldenberg afbouwen, blijft in België, Frankrijk en de 'Club Med'-landen de schuldenlast hardnekkig hoog.

De lidstaten van de Europese Unie zijn er vorig jaar in geslaagd hun staatsschuld terug te dringen. Die boodschap stuurde Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie, dinsdag de wereld in.

'In de eurozone daalde de overheidsschuld van 87,1 procent van het bruto binnenlands product (bbp) in 2017 naar 85,1 procent eind vorig jaar. In de hele EU van 81,7 naar 80 procent', klonk het.

Maar reden voor overdreven optimisme is er niet. Want in absolute cijfers blijft de collectieve schuldenlast van de Europese lidstaten toenemen. De relatieve daling is vooral te danken aan de inspanningen die landen als Duitsland, Nederland en Oostenrijk leveren.

Maastrichtnorm

In het Alpenland daalde de overheidsschuld tussen 2015 en 2018 met net geen 11 procentpunten tot 73,8 procent van het bbp. Bij onze oosterburen zakte de staatsschuld van 64,5 van het bbp in 2017 naar 60,9 procent vorig jaar.

Duitsland voldeed eind 2018 dus vrijwel aan de Maastrichtnorm. Die bepaalt dat de schuld van een lidstaat maximaal 60 procent van het bbp mag bedragen.

Nederland was in 2017 al onder die cruciale drempel gedoken en bouwde ook vorig jaar de schuldenberg verder af. Eind 2018 bedroeg die 52,4 procent van het bbp. 

België

Daarmee doen de Nederlanders het een pak beter dan België. De troepen van premier Charles Michel (MR) slaagden er weliswaar in een laagje van de schuldenberg te schrapen, maar die klokte eind 2018 nog altijd af op 102 procent van het bbp.

102 procent
staatsschuld
De Belgische staatsschuld bedroeg eind 2018 102 procent van het bbp.

Met dat cijfer bevindt België zich in de staart van het Europese peloton. Ons land krijgt daar het gezelschap van Frankrijk en de zogenaamde 'Club Med'-landen Spanje, Cyprus, Portugal, Italië en Griekenland. 

Vooral de evolutie van de schuld in die twee laatste landen baart Europa ongetwijfeld zorgen. Want ook procentueel was daar sprake van een stijging. Voor Griekenland was die ingecalculeerd omdat Athene tijdens de eerste helft van 2018 nog internationale noodhulp kreeg. Maar de klim in Italië ziet de Europese Commissie met lede ogen aan.

Clash met Europa?

Een nieuwe clash tussen Brussel en Rome kan daardoor wel eens in de maak zijn. De Commissie en de Italiaanse regering lagen in het najaar van 2018 al op ramkoers vanwege de te 'excessieve' begrotingsplannen van het team van Giuseppe Conte.

De klim van de Italiaanse schuld ziet de Europese Commissie ongetwijfeld met lede ogen aan.

Pas in december wisten de twee partijen het dossier tijdelijk te ontmijnen nadat Rome ermee ingestemd had het tekort op de begroting wat in te perken. De Commissie zag daarom voorlopig af van disciplinaire stappen tegen Italië.

Ze waarschuwde wel dat Italië niet uit de gevarenzone was en dat ze de evolutie van 's lands schuld dit jaar opnieuw onder de loep zou nemen. Die evaluatie volgt na de Europese verkiezingen van 26 mei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect