België riskeert opnieuw slecht begrotingsrapport EU

Eurocommissaris van Economie en Financiën Pierre Moscovici. ©EPA

België lijkt wel het lelijke eendje in de lentevooruitzichten die de Europese Commissie vandaag voorstelde. Zowel de groeicijfers als de begroting overtuigen niet.

Met een groei van 1,7 procent in 2017 en 1,8 procent dit jaar blijft België ver onder het gemiddelde van de eurozone, respectievelijk 2,4 en 2,3 procent. De forse groei van de eurozone in 2017 is beter dan verwacht en de hoogste van de voorbije tien jaar.

België blijft evenwel ter plaatse trappelen en zakt in 2019 terug tot 1,7 procent. Ons land wordt dit jaar de tweede traagste groeier in de eurozone. Enkel Italië doet slechter, met een groei van 1,5 procent. Zelfs Griekenland steekt België voorbij, met een groei van 1,9 procent dit jaar en 2,3 procent in 2019.

Ook inzake begrotingsinspanningen gaat België de omgekeerde richting uit van andere eurolanden. Dit jaar zou geen enkele lidstaat nog een begrotingstekort hebben van 3 procent van het bbp. Het gemiddelde tekort in de eurozone bedroeg in 2017 0,9 procent en zakt dit jaar verder naar 0,7 procent. Acht van de negentien eurolanden boeken dit jaar een overschot op de begroting.

Europa strenger dan België

België komt voor 2017 uit op een tekort van 1 procent van het bbp. De Europese Commissie verwacht zelfs dat dit tekort dit jaar opnieuw verslechtert tot 1,1 procent en in 2019 zelfs naar 1,3 procent.

Europa lijkt het dus grondig oneens met de cijfers die de Belgische regering zelf indiende in haar stabiliteitsprogramma: een tekort van 1 procent in 2018, 0,7 procent in 2019 en een evenwicht in 2020.

Ook over de structurele inspanningen is Europa veel strenger dan de Belgische regering. De Europese Commissie ziet het structureel tekort oplopen van 1,3 procent in 2017 tot 1,7 procent in 2019. België rekende op een structureel tekort van 0,8 procent dit jaar, 0,6 procent in 2019 en een structureel evenwicht in 2020.

De Commissie zegt dat Belgische belastingverminderingen niet voldoende gecompenseerd worden door een verhoging van de inkomsten of een verlaging van de uitgaven.

Geen inspanning in verkiezingsjaren

De Belgische schuld zakt dit jaar naar 101,5 procent en in 2019 naar 100,2 procent. Daarmee is de Commissie heel wat pessimistischer dan België, dat dacht in 2019 al onder 100 procent te zakken tot 99,4 procent.

De cijfers doen het ergste voorspellen voor het economisch jaarrapport van België, dat later deze maand wordt verwacht. De Belgische regering plant dit en volgend jaar nauwelijks bijkomende maatregelen om de begroting gezond te maken. Beide jaren zijn verkiezingsjaren.

Nochtans moet ons land jaarlijks voor 0,6 procent van het bbp aan structurele saneringen doorvoeren. Het risico dat België alweer op het Europese strafbankje belandt, is reëel.

Vrees voor effect brexit en Trump

Protectionisme mag niet het nieuwe normaal worden.
Pierre Moscovici
EU-commissaris van Financiën

Europees Commissaris voor Financiën Pierre Moscovici is beducht voor de risico's die wegen op de economische toekomst. 'De renteverhoging in de VS kan leiden tot oververhitting.' De dreigende handelsoorlog en het toenemende protectionisme wereldwijd kan dan weer resulteren in marktcorrecties. De eurozone is daarvoor zeer kwetsbaar. 'Protectionisme mag niet het nieuwe normaal worden', waarschuwde Moscovici.

Wat betreft groei meldt de Commissie een daling van de groei in het Verenigd Koninkrijk, van 1,8 procent in 2017 tot 1,5 procent dit jaar en zelfs 1,2 procent in 2019. De onzekerheid over de brexit speelt hier zeker mee.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud