'België voor EU-Hof brengen was enige weg'

©Photo News

Europa daagt België voor het EU-Hof van Justitie omwille van de 'foute' aanpak van sociale dumping. Onverantworod, roepen John Crombez en Elio Di Rupo. 'Het was de enige weg,' verdedigt Eurocommissaris voor sociale zaken, Marianne Thyssen.

De Europese Commissie stapt naar het EU-Hof van Justitie tegen de Belgische antimisbruikwet, een wet uit 2013 die sociale dumping beter wil bestrijden. Sociale inspecteurs krijgen daarbij de macht om de A1-attesten van werknemers in de bouw in te trekken. Dat attest bewijst dat de betrokkenen in orde zijn met de sociale zekerheidsbijdragen in eigen land. Maar er wordt veel gesjoemeld met die attesten. Het intrekken ervan door de Belgische sociale inspectie betekent meteen dat de werknemers ook in België sociale bijdragen moeten betalen. En net die dubbele betaling wilde Europa vermijden met de invoering van de A1--attesten.

De kritiek op de beslissing van Europa liet niet op zich wachten. Ex-premier Elio Di Rupo (PS) en voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a) vinden de beslissing van de Europese Commissie 'onverantwoord. 'Het getuigt van een onverantwoordelijke houding om de maatregelen in de strijd tegen deze (sociale) fraude op de helling te zetten,' zegt Di Rupo.

De Vlaamse Confederatie Bouw noemt de Europese procedure tegen België 'cynisch'. De voorbije drie jaar zijn immers al 14.900 jobs verloren gegaan in de bouwsector, waarvan een deel omwille van sociale fraude.

Tweetoorlog

Crombez gaat nog verder: 'Europa werkt strijd tegen sociale dumping tegen. Als Marianne Thyssen dit toelaat, gaan de Europeanen Europa niet blijven acceppteren,' twitterde hij.

De tweet van Crombez schoothuidig staatssecretaris voor de bestrijding van sociale fraude, Bart Tommelein, in het verkeerde keelgat. 'Ik ben verontwaardigd omdat jiji zo sttoer doet, antwoorddde Tommelein. 'Sociale dumping bestrijden doe je niet met profileren.' En hij voegde eraan toe dat het aantal dossiers dat België aanpakte met die misbruikwet 'nihil' is. De wet werd dus niet gebruikt, precies omdat de administratie van Crombez en nu Tommelein, begrepen had dat ons land tegen de Europese lamp zou lopen.

Thyssen

Europees commissaris voor Sociale Zaken, Marianne Thyssen, zegt in een reactie dat een verwijzing naar het EU-Hof van Justitie de 'enige weg was'. De vorige Europese Commissie startte de procedure op en de lijn is nooit veranderd, benadrukt ze. De antimisbruikwet was 'van bij de start niet in orde'.

'Het is niét zo dat Europa het de lidstaten moeilijk maakt om sociale fraude te controleren. We vragen niet liever. Maar dan moeten wel de bestaande regels en procedures geëerbiedigd worden, beklemtooont ze. 'België heeft nooit gebruik gemaakt van de bestaande overlegprocedures en wilde eenzijdig de Europese A1 formulieren beoordelen. Dat kan niet.'

Voilgens Thyssen is de Commissie niet over één nacht ijs gegaan: 'Er is voldoende tijd geweest voor overleg en opmerkingen de voorbije maanden.' Maar er was niet het minste signaal dat België zou afstappen van de 'foute' wet, zegt Thyssen in een telefonsich interview.

De Belgische eurocommissaris merkt op dat de Belgische regering perfect op de hoogte was dat de verwijzing naar het EU-Hof eraan zat te komen. 'De huidige ministers weten ook dat de handhavingsrichtlijn die vorig jaar werd goedgekeurd, meer mogelijkheden en strakke deadlines biedt voor overleg over eventuele sociale fraude.

Thyssen wil in de herfst ook een 'mobiliteitspakket' op tafel leggen, een combinatie van verschillende sociale regels. Ze wil daarin oplijsten hoe het echte plaatje vann mobiliteit van werknemers eruit ziet en ook een platform creëren voor overleg tussen de EU-landen over zwartwerk, valse zellfstandigen of spookfirma's. Het wordt voor Thyssen op wetgevend vlak het eerste grote 'supergevoelige' dossier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud