Advertentie
netto

'Belgische grensarbeiders in Nederland benadeeld'

Bij VDL Nedcar in Born werken ook veel Belgen. ©Hollandse Hoogte / Roger Dohmen Fotografie

Vakbond ACV waarschuwt dat het nieuwe belastingvoorstel van de Nederlandse regering-Rutte Belgen en Duitsers benadeelt om in Nederland te gaan werken.

In Het Financieele Dagblad maakt het ACV zich zorgen over de belastinghervorming die de regering rond premier Mark Rutte wil doorvoeren voor buitenlandse belastingplichtigen. Onder hen ook de 80.000 Belgen en Duitsers die over de grens werken in Nederlandse bedrijven.

Momenteel hebben die werknemers recht op zogenaamde 'heffingskortingen' waarmee ze hun inkomstenbelastingen kunnen verlagen. Die kortingen worden nu automatisch toegepast. Als blijkt dat buitenlandse werknemers geen recht hebben op bepaalde kortingen, moeten ze die achteraf alsnog betalen.

Geen automatisme

Een nieuwe voorstel van de regering rond premier Mark Rutte, draait dat principe om. Tenzij ze daar expliciet om vragen zullen buitenlandse belastingplichtigen van 2019 niet meer automatisch heffingskortingen meer krijgen. Een wetsvoorstel daarrond werd al goedgekeurd door de Nederlandse Tweede Kamer. Dinsdag moet de Eerst Kamer in Den Haag - het equivalent van de Senaat in België - daar nog zijn fiat voor geven.

Omdat de heffingskortingen ook inkomensafhankelijk zijn, zal dat nieuwe systeem vooral de lager betaalde werknemers treffen, stelt ACV'er Jos Poukens in Het Financiële Dagblad. 'Een Belg die netto 20.000 euro verdient bij bijvoorbeeld VDL Nedcar in Born, gaat er in 2019 op zijn loonstrookje ongeveer 50 euro per maand op achteruit,' klinkt het. 'Dat is een financiële strop voor deze mensen.'

Hogere drempel

In een reactie laat Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt verstaan dat buitenlandse werknemers die tegenvaller kunnen voorkomen door bij de Belastingdienst een voorlopige aanslag voor 20019 aan te vragen. Op die manier kunnen de kortingen waarop ze recht hebben meteen op hun rekening gestort krijgen.

Maar het ACV merkt op dat zo'n aanvraag doen niet evident is en dat werknemers al snel beroep zullen moeten doen op deskundigen. 

'Terwijl de Europese Unie en grensregio's zich inzetten om grensarbeid eenvoudiger te maken, dreigt Nederland een extra drempel op te werpen,' zegt Poukens. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud