Belgische staatsschuld richting 105 procent

De eurozone kreunt onder de schulden. - Bloomberg ©Bloomberg

De Belgische overheidsschuld is in het tweede kwartaal van 2013 gestegen tot 105 procent van het bruto binnenlands product (bbp), meldt het Europees statistisch bureau Eurostat. Ook de gehele eurozone ziet de overheidsschuld toenemen.

Uit ramingen van het Europees statistische bureau Eurostat blijkt dat de overheidsschuld in de gehele eurozone oploopt. Ook België ontsnapt niet aan de algemene trend, onze staatsschuld stijgt van 104,5 procent van het bbp in het eerste kwartaal naar 105 procent in het tweede.

In de volledige eurozone klimt de schuld van 92,3 naar 93,4 procent. Daarmee naderen de 17 eurolanden steeds dichter de grens van een schuld die 100 procent van het bbp bedraagt. Ook in de voltallige Europese Unie groeit de schuld, van 85,9 naar 86,8 procent. 

Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 zagen maar liefst 19 lidstaten van de EU hun overheidsschuld toenemen, terwijl er amper in zes lidstaten een daling was van de overheidsschuld. Drie landen zagen geen evolutie. De zwaarste klap onderging Cyprus, die haar staatsschuld zag toenemen met 10,8 procentpunt. De beste leerlingen van de klas zijn Tsjechië en Hongarije, met een daling van respectievelijk 1,4 en 1,2 procentpunt. Koplopers in de schuldenrace blijven Griekenland en Italië, met een overheidsschuld van respectievelijk 169,1 en 133,3 procent van het bbp. 

De cijfers van de Belgische overheidsschuld moeten met enige omzichtigheid worden geïnterpreteerd. De schuld stijgt altijd flink in het eerste halfjaar, omdat de ontvangsten dan relatief laag zijn. In het tweede halfjaar vermindert de schuld meestal. De federale regering verwacht dat de schuld tegen eind dit jaar terugvalt tot 100,5 procent van het bbp.

Om de schuldgraad tegen eind dit jaar te beperken tot 100 procent, zoals de regering heeft beloofd aan Europa, stelde minister van Financiën Koen Geens (CD&V) recent voor om overheidsinstellingen te verplichten hun spaargeld in overheidspapier te beleggen. Dat kan tot 700 miljoen euro opbrengen. Volgens de Europese boekhoudregels mogen die beleggingen worden afgetrokken van de schuld.

Maar die ingreep zal niet volstaan om de doelstelling te bereiken. De regering zal nog voor ruim 1 miljard euro activa moeten verkopen om de schuld terug te dringen tot 100 procent. Een optie is de verkoop van aandelen in BNP Paribas.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud