netto

Bellen en sms'en naar ander EU-land goedkoper

©ANP XTRA

Vanaf woensdag wordt bellen en sms'en vanuit België naar een ander EU-land goedkoper.

De Europese Unie voert vanaf 15 mei een maximumtarief in van 19 cent per minuut voor het telefoneren vanop een vaste lijn of gsm naar een ander land van de Europese Unie. Een sms naar elders in de Unie mag vanaf woensdag nog hoogstens 6 cent kosten. Dat maximumtarief is de prijs zonder btw. Inclusief btw gaat het om respectievelijk 22 en 7 cent.

Met die maatregel gaat de EU nog een stap verder in het stroomlijnen van de markt voor telefonie. Sinds 2017 mogen operatoren al geen roamingkosten meer aanrekenen, waardoor bellen, sms'en en surfen vanuit een andere lidstaat niet meer duurder is dan in eigen land.

Bellen of sms'en vanuit de eigen lidstaat naar een ander EU-land viel daar niet onder. Daardoor was het voor Belgen bijvoorbeeld goedkoper om vanuit Nederland naar Polen te bellen dan vanuit hun eigen land. In België werd soms tot 1 euro per belminuut aangerekend voor oproepen naar een ander EU-land.

©Mediafin

Dat wordt nu aan banden gelegd. Het prijsplafond geldt alleen voor individuele gebruikers, niet voor bedrijven. Die laatste groep geniet nu al vaak van voordelige pakketten. De tarieven gelden in de 28 EU-landen - het Verenigd Koninkrijk incluis dus - en binnenkort ook in Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

Bundels

De Belgische telecomwaakhond BIPT waarschuwt dat sommige operatoren nog altijd bundels kunnen aanbieden waarbij de prijs voor bellen en sms'en in de EU boven dat plafond uitkomt, bijvoorbeeld een tarief voor oproepen naar verschillende landen in de wereld. 'De klant moet daarvoor wel uitdrukkelijk zijn toestemming te geven. De operator is verplicht om de klant te informeren over de eventuele voordelen die hij kan verliezen, zoals de prijsplafonds', beklemtoont de Belgische telecomwaakhond BIPT.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud