Berlijn boekt recordsurplus

Duitsland gaat al langer prat op een ijzeren begrotingsdiscipline. ©Bloomberg

De Duitse overheden boekten in 2017 een overschot van 62 miljard euro, dankzij recordtewerkstelling, jarenlange begrotingsdiscipline én een eenmalige storting voor de kernuitstap.

De Duitse statistische dienst Destatis heeft woensdag goed nieuws in petto voor de nieuwe Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz. Alle Duitse overheden samen - de federale overheid, de deelstaten en gemeenten en de sociale zekerheid - behaalden een recordoverschot van 61,9 miljard euro

De inkomsten stegen 5,8 procent tot 1.430 miljard euro, terwijl de uitgaven maar 3,1 procent omhoog gingen tot 1.368 miljard euro.

Het Duitse financieringssaldo, het verschil tussen de inkomsten en de uitgaven van de overheid, eindigt zo voor het vierde jaar op rij ruim positief

Kernuitstap

Vorig jaar bedroeg het overschot 'maar' 25,8 miljard euro. De forse toename is vooral te wijten aan een eenmalige bijdrage van de vier grote beheerders van de Duitse kerncentrales. E.ON, EnBW, RWE en het Zweedse Vattenfall stopten 24,1 miljard euro in een fonds voor de kernuitstap. Tegen 2022 moeten alle Duitse kerncentrales dicht.

Aanvankelijk werden de uitbaters van de kerncentrale verantwoordelijk gesteld om het kernafval op te slaan. Maar uit vrees dat de bedrijven door die zware verplichting overkop zouden gaan, werd die taak doorgeschoven naar de overheid. In ruil moesten de vier grote beheerders een miljardenbedrag in het kernenergiefonds stoppen.

Toch is dat niet lang niet de enige reden voor de kerngezonde Duitse overheidsfinanciën. De voormalige minister van Financiën Wolfgang Schäuble zweerde met zijn Schwarze Null voor een ijzeren begrotingsdiscipline. En dankzij de recordtewerkstelling in Duitsland klotst het geld in de sociale zekerheid tegen de plinten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud