Berlijn en Washington op ramkoers over Russisch gas

De sancties komen er als de Zwitserse maritieme dienstverlener Allseas de pijpleiding over de Oostzee bijna afgewerkt heeft. ©AFP

Duitsland noemt de Amerikaanse sancties tegen de Russische gaspijpleiding Nord Stream 2 'ongeoorloofde binnenlandse inmenging'. Rusland laat intussen weten gewoon door te gaan met de pijplijn.

Voor Nord Stream 2 wegen de laatste loodjes het zwaarst. De pijpleiding die aardgas via de Oostzee rechtstreeks van Rusland naar Duitsland moet brengen is op een paar honderd kilometer onder Deense wateren na afgewerkt, maar liggen tot nader order stil

De reden zijn de sancties tegen alle 350 bij Nord Stream betrokken bedrijven die de Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond ondertekende, als onderdeel van de 738 miljard dollar zware defensiebegroting. De Duitse minister van Financiën, Olaf Scholz, omschrijft die als 'ongeoorloofde binnenlandse inmenging'. 

Europa vraagt al langer meer Amerikaanse ruggensteun. Bij deze
Richard Grenell
Amerikaans ambassadeur in Berlijn

'Niets van', riposteert de Amerikaanse ambassadeur in Berlijn, Richard Grenell, in Bild am Sonntag. 'Dit is een pro-Europese beslissing'. Grenell merkt op dat ook Trumps voorganger Barack Obama ernstige bezwaren had tegen het project, omdat de pijpleiding Europa nog meer afhankelijk zou maken van Russisch aardgas. 

'15 Europese landen, de Europese Commissie én het Europees Parlement hebben allemaal bezwaren geuit tegen het project. Europa vraagt al langer meer Amerikaanse ruggensteun. Bij deze', merkt de ambassadeur fijntjes op. 

Met Nord Stream 2 hoopt Rusland minder afhankelijk te worden van de huidige pijpleiding voor Russisch gas. Die leiding loopt over Oekraïne en Polen, op zijn zachtst gezegd koele minnaars van Moskou. 

Rusland zelf reageerde zondag bij monde van minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov. 'We gaan gewoon door met de lancering van de pijplijn, ondanks de sancties. We zullen er ook op antwoorden', zei Lavrov.

Critici zien de Amerikaanse weerstand vooral als een poging om - onder meer via de toekomstige Antwerpse Ineos-kraker - meer Amerikaans aardgas aan Europa te kunnen verkopen. Grenell ontkent: 'Het doel is altijd een gezonde diversificatie van de Europese energiebronnen geweest', luidt het. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud