Boris Johnson kampt met covidrevolte in eigen rangen

De Britse premier Boris Johnson tijdens het parlementair debat dinsdagavond. ©via REUTERS

De Britse premier verlengt in grote delen van Engeland de strenge coronamaatregelen. Met impliciete steun van de Labour-oppositie en ten koste van een revolte bij de eigen backbenchers.

In Engeland eindigt vandaag de lockdown. Die had premier Boris Johnson op Halloween aangekondigd om te vermijden dat de opstoot van het coronavirus de gezondheidszorg, National Health Service (NHS), zou overrompelen.

De lockdown wordt vervangen door een getrapt systeem. Op het dunbevolkte graafschap Cornwall en enkele eilanden na zit Engeland minstens in zone 2 (high alert), met strenge beperkingen voor sociale contacten en pubs die alleen alcohol in combinatie met 'substantiële maaltijden' mogen serveren. Grote delen van Noord-Engeland en het zuidoostelijke graafschap Kent belanden in zone 3, waarbij alle pubs en ander entertainment sluit.

55
gemor op de achterbank
55 eigen backbenchers stemde tegen de Covid-19-maatregelen van premier Johnson.

Johnson wist het getrapte systeem door het parlement te loodsen met 'slechts' 291 stemmen voor. Zijn Conservatieve partij beschikt sinds de verkiezingen in december over 364 van 650 zetels. Dat is in principe een comfortabele meerderheid.

De Tory-backbenchers lijken zich stilaan te verzetten tegen Johnsons beleid. Steeds meer partijgenoten pikken de strenge regels niet die een groot deel van de economie en het sociaal leven aan banden leggen.

'Vrijheid is niet absoluut, maar moet als zeer waardevol beschouwd worden. Als de overheid fundamentele vrijheden afneemt, moet ze kunnen bewijzen dat de maatregelen die ze neemt proportioneel en absoluut noodzakelijk zijn', zei het invloedrijke parlementslid Graham Brady, een lid van de Covid Revovery Group. Dat is een groep parlementsleden die zich, aangejaagd door de comeback van brexitcheerleader Nigel Farage met de antilockdown Reform UK-partij, verenigd heeft in het covidverzet.

Labour-steun

Dat de maatregelen zonder meerderheid toch door het parlement raakten, is te danken aan de stilzwijgende steun van de Labour-oppositie. Het gros van Labour onthield zich bij de stemming, zodat er uiteindelijk slechts 78 - het gros, 55, in de Conversatieve partij van Johnson - tegenstemmen waren.

Johnson, die een jaar geleden in een Get Brexit done-roes triomfeerde bij de vervroegde parlementsverkiezingen, komt politiek verzwakt uit de stemming. De Tories hebben een lange geschiedenis in het efficiënt kaltstellen van falende politieke leiders. Johnson schoof in 2019 zelf zijn voorganger Theresa May aan de kant. Nu wijzen politieke analisten op de rijzende ster van Rishi Sunak, wiens covidbeleid als minister van Financiën positief onthaald wordt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud