Braziliaanse economie krimpt in rotvaart

De Braziliaanse presidente Dilma Rousseff kampt met flink wat kopzorgen. ©AFP

Terwijl de rest van de wereld met argusogen naar China kijkt, kachelt een andere voormalige sterkhouder van het 'BRIC'-groeikwartet in snel tempo achteruit.

De jongste update van de Braziliaanse cijferaars van het IGBE zullen bijzonder hard aankomen bij presidente Dilma Rousseff: de economie kromp in het tweede kwartaal jaar op jaar 2,6 procent, de slechtste prestatie sinds de start van de IGBE-statistieken in 1996 (zie grafiek).

Tegenover het eerste kwartaal was de krimp met 1,9 procent de grootste sinds de mondiale crisis van 2009.

©Tijd Multimedia

Het land krijgt dit jaar een dubbele mokerslag te verwerken. Ten eerste zitten de grondstoffen - 's lands voornaamste exportproduct - in vrije val door de angst voor een vertragende Chinese vraag.

Ten tweede wordt Brazilië politiek én econonomisch lamgelegd door de steeds grotere proporties aannemend corruptieschandaal rond de oliegigant Petrobras. Brazilianen trekken steeds vaker de straat op om het ontslag te eisen van Rousseff, die jarenlang voorzitter van Petrobras was.

Petrobras is het epicentrum van een heel 'ecosysteem' van bedrijven, een belangrijk deel van 's lands bouw- en dienstensector is afhankelijk van de opdrachten van de oliereus. En die opdrachten staan 'on hold' zolang het gerechtelijk onderzoek naar corruptie loopt. Bijgevolg mag het niet verbazen dat de bedrijfsinvesteringen in het tweede kwartaal liefst 8,1 procent terugliepen, de achtste krimp op rij. 

Maar dat is niet het enige problemen: ook de gezinsconsumptie kromp ruim 2 procent. Braziliaanse gezinnen worden getroffen door een gelijktijdige forse stijging van inflatie én werkloosheid.

De BRICS: op India na collectief in de lappenmand ©EPA

Brazilië is niet de enige opkomende markt die in de lappenmand zit. Van de 'BRICS', die vier klassieke grote opkomende landen plus Zuid-Afrika, stelt alleen India het prima. China jaagt beleggers wereldwijd schrik aan met zijn afkoelende economie, die Peking probeert te bestrijden door de yuan te devalueren en de beurs te onderstutten.

Zuid-Afrika zag de economie in het tweede kwartaal onverwacht met 1,3 procent krimpen, als gevolg van de grondstoffen- en elektriciteitscrisis in het land. 

Maar dramatisch is de toestand pas echt in Brazilië en Rusland. Zakenbank JPMorgan voorspelt voor de twee dit jaar een krimp van 2 en 3,7 procent, in 2016 zou er nauwelijks herstel die naam waardig zijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect