Brent-olie stijgt boven 70 dollar

De olieterminals en -raffinaderijen in Ras Tanura. ©REUTERS

Een drone- en raketaanval op een van de meest beschermde oliehavens ter wereld stuurt de olieprijs naar het hoogste peil in meer dan een jaar.

Het tijdperk van goedkope olie blijkt dan toch niet eeuwig te duren. In Londen stijgt de prijs voor een vat ruwe Brent-olie maandag voor het eerst sinds januari 2020 boven 70 dollar, nadat een oliesite in Saoedi-Arabië werd aangevallen.

Houthi-rebellen uit Jemen stuurden zondag vanop zee een aanvalsdrone naar de oliehaven Ras Tanura. Er werden ook raketten afgevuurd. De Ras Tanura-haven wordt gebruikt door Aramco om olie te exporteren.

Saoedi-Arabië kon de aanval onderscheppen. Het zegt dat niemand gewond werd en de uitvoer niet werd gehinderd. De terminal is in staat 7 procent van de wereldproductie uit te voeren en geldt als één van de best beschermde oliesites ter wereld.

Saoedi-Arabië vecht sinds 2015 in Jemen een conflict uit tegen Houthi-rebellen, die de steun krijgen van Iran. Daarbij werd al eerder een Saoedische olie-installatie geraakt. De Verenigde Staten steunden Saoedi-Arabië zes jaar in het conflict, maar trokken zich sinds het aantreden van president Joe Biden terug.

De aanval - en de vrees dat er nog volgen - stuurt de olieprijs voor het eerst sinds januari 2020 boven 70 dollar. De zakenbank Goldman Sachs vermoedt dat de Brent-prijs na de zomer richting 80 dollar kan gaan, naarmate de vraag in tandem met een heropening van de economie herstelt.

Het contrast met een jaar geleden is groot. In april tuimelde de prijs voor een vat Brent-olie nog tot 20 dollar, terwijl door een gebrek aan opslagcapaciteit de prijs voor een vat Amerikaanse olie zelfs onder nul zakte. Dat gebeurde toen een Saoedische prijzenoorlog samenviel met een bij de start van de pandemie imploderende vraag.

Intussen heeft het OPEC-kartel de prijs- en productiediscipline herwonnen en herstelt de vraag naar ruwe olie geleidelijk.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud