'Brits-Chinese relatie op kantelpunt'

De geplande kerncentrale van Hinkley Point, aan de Engelse zuidwestkust. ©AFP

China dreigt ermee de miljardeninvesteringen in het VK terug te schroeven als de Britse regering niet doorgaat met de bouw van een kerncentrale.

In Somerset, aan de Engelse zuidwestkust, plant de Britse regering een derde kerncentrale toe te voegen aan het complex van Hinkley Point. Het project ter waarde van 18 miljard pond (21 miljard euro) wordt grotendeels gefinancierd door de Franse nutsgroep EDF, maar de Chinese overheid, via het staatsbedrijf CGN, betaalt zowat een derde van de enorme kosten.

Althans, dat was het plan van Conservatief ex-premier David Cameron. Zijn opvolgster Theresa May zette het hele project vorige maand on hold.

May, die eerder als minister van Binnenlandse Zaken bedenkingen uitte bij de Chinese mensenrechten, zou vooral vrezen dat China te veel macht krijgt over de Britse energievoorziening. Dat de Chinese geheime dienst bijvoorbeeld wel eens spionagesoftware kan installeren in Hinkley Point.

Dat is in Peking danig in het verkeerde keelgat geschoten. 'De Chinees-Britse relatie staat op een cruciaal historisch kruispunt', schrijft de Chinese ambassadeur in Londen, Liu Xiaoming, in de Britse zakenkrant Financial Times. 'Als Britse openheid een voorwaarde is voor bilaterale samenwerking, dan is wederzijds vertrouwen het fundament waarop die gebouwd is.'

Liu lijkt te suggereren dat China zijn geplande miljardeninvesteringen in de kwakkelende Britse economie, die na het brexitreferendum nog meer klappen krijgt, terug wil schroeven.

Vorig jaar bracht de Chinese president Xi Jinping een staatsbezoek aan het VK, waarbij Cameron en zijn minister van Financiën George Osborne 'een gouden tijdperk' van Brits-Chinese handel aankondigden. Xi ondertekende voor bijna 50 miljard euro aan contracten. Ambassadeur Liu herinnert er in Financial Times bovendien aan dat China 'de voorbije vijf jaar al meer investeerde in het VK dan in Duitsland, Frankrijk en Italië samen'.

Premier May lijkt Camerons beate liefde voor groeiwonder China niet bepaald te delen, maar weet evenzeer dat het VK, nu het uit de Europese Unie stapt, meer afhankelijk zal zijn van handel met overzeese partners. Haar regering plant dit najaar de knoop over de nieuwe kerncentrale van Hinkley Point door te hakken. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect