'Britse economie krimpt 3,5 procent per jaar met brexitdeal'

Een Brits vertrek uit de Europese Unie doet 's lands economie met 3,5 procent per jaar krimpen, voorspelt het National Institute of Economic and Social Research (NIESR), het oudste Britse onafhankelijke onderzoeksinstituut. ©AFP

Het oudste onafhankelijke onderzoeksinstituut van het Verenigd Koninkrijk spoort de Bank of England aan de rente te verlagen om de economie een duwtje in de rug te geven.

Over de gevolgen van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie is sinds het referendum in juni 2016 al heel wat inkt gevloeid. Het National Institute of Economic and Social Research (NIESR), het oudste Britse onafhankelijke onderzoeksinstituut, gooit er woensdag nog een rapport tegenaan.

Daarin waarschuwt het voor de negatieve impact van de brexit op de Britse economie. 'De brexitchaos heeft al zijn tol geëist', stelt het NIESR. 'De Britse economie is nu wellicht 2,5 procent kleiner dan die geweest zou zijn zonder brexitreferendum.'

Geen grote crash

En het lijden is nog niet voorbij, klinkt het. Het NIESR verwacht dat de Britse economie 'op lange termijn 3,5 procent per jaar kleiner zal zijn met de huidige brexitdeal dan met een verlengd lidmaatschap van de Europese Unie'.

De deal die Brits premier Boris Johnson met de EU onderhandelde, zal alle delen van het Verenigd Koninkrijk het volgende decennium armer maken en de belastinginkomsten met 2,5 procent doen terugvallen, voorspelt het onderzoeksinstituut.

Je kan het vergelijken met een band die langzaam leeg loopt. Want door de aanhoudende onzekerheid worden investeringen uitgesteld.
Jagjit Chadha
Directeur NIESR

Een grote crash verwachten de onderzoekers niet. 'Je kan het vergelijken met een band die langzaam leegloopt. Want door de aanhoudende onzekerheid worden investeringen uitgesteld', zegt Jagjit Chadha, directeur van het NIESR. 

Rente verlagen

Het instituut neemt ook het Britse ministerie van Financiën in het vizier. 'Het begrotingsbeleid is een zootje en het gebrek aan strategie baart zorgen.' De Britse minister van Financiën besliste vorige week nog zijn begrotingsplannen niet uit de doeken te doen op 6 november. 

Nochtans kan een wat minder strak begrotingsbeleid de economie een duwtje in de rug geven, merkt het onderzoeksinstituut op. Het spoort de Bank of England ook aan na de denken over een renteverlaging als de onzekerheid over de brexit nog lang aanhoudt.

De Britse centrale bank pakt op 7 november uit met nieuwe prognoses over de economische groei en de inflatie. Die dag maakt ze ook bekend of ze aan de rente morrelt.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud