Britse economie krimpt voor het eerst sinds 2012

De Britse premier Boris Johnson. ©AFP

De onverwachte daling van de economische activiteit in het tweede kwartaal is vooral te wijten aan de afbouw van voorraden.

De Britse economie is in het tweede kwartaal met 0,2 procent gekrompen na een groei van 0,5 procent in het eerste kwartaal. Dat meldt het Brits bureau voor de statistiek. Economen hadden een nulgroei voorspeld.

-13%
Invoer
De forse afbouw van de voorraden deed de invoer met liefst 13 procent dalen.

De daling van de economische activiteit is vooral te wijten aan de forse afbouw van voorraden. Veel Britse ondernemingen hadden in het eerste kwartaal extra voorraden aangelegd uit angst voor een chaotische brexit zonder akkoord eind maart. Maar de brexit werd uitgesteld tot eind oktober.

Ook de daling van de autoproductie drukte de groei van de Britse economie. De autofabrieken vervroegden het onderhoud van hun installaties van de zomer naar april, omdat ze vreesden dat de brexit het aanbod van auto-onderdelen zou verstoren.

Vooruitzichten

De buitenlandse handel daarentegen ondersteunde de economische activiteit. De forse afbouw van de voorraden deed de invoer met liefst 13 procent dalen. Bovendien steeg de consumptie van de gezinnen meer dan verwacht.

De economische vooruitzichten voor het derde kwartaal zijn beter. Veel ondernemingen zullen de komende maanden wellicht opnieuw extra voorraden aanleggen, omdat het risico op een brexit zonder akkoord nog is toegenomen.

Boris Johnson, de nieuwe premier, beklemtoont dat het Verenigd Koninkrijk eind oktober de Europese Unie verlaat, desnoods zonder akkoord. Hij belooft dat hij met een soepeler begrotingsbeleid de economie zal ondersteunen om de gevolgen van de brexit op te vangen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud