Britse economie schakelt versnelling hoger

De bbp-cijfers zijn een opsteker voor de Britse premier, David Cameron. ©Photo News

De Britse economie lijkt weer in betere doen. Een goed draaiende dienstensector stuwde de groei aanzienlijk hoger in de periode april-juni.

De onzekerheid over de uitkomst van de parlementsverkiezingen begin mei heeft de bedrijven en de consumenten in het Verenigd Koninkrijk er dit voorjaar blijkbaar niet toe aangezet de vinger massaal op de knip te houden. Want de Britse economie schakelde de afgelopen maanden een versnelling hoger.

In de periode april-juni trok het bbp kwartaal op kwartaal aan met 0,7 procent. Dat blijkt uit de eerste raming van het Office of National Statistics (ONS). Tijdens de eerste drie maanden van het jaar was sprake van een groei met 0,4 procent. Eind vorig jaar klokte de economie af op een kwartaal-op-kwartaalgroei van 0,8 procent.

Het was al het tiende kwartaal op rij dat het Britse bbp aantrok. 'Vooral de dienstensector stuwde de economie hoger', merkte het ONS dinsdag op in zijn mededeling. Die groeide eveneens met 0,7 procent. 'Ook de olie- en gassector leverde een positieve bijdrage', merkte James Knightley, analist bij ING, op.

Export

De productie in de verwerkende nijverheid ging 0,3 procent lager. Een verrassing is dat volgens Knightley niet. 'De daling is een gevolg van de sterke pond. Tegelijk kreeg de export een klap.' De bouwsector trappelde wat ter plaatse terwijl de landbouw aanzienlijk achteruit boerde.  

Knightley becijferde dat de Britse economie nu 5,2 procent groter is dan op het piekmoment voor de wereldwijde recessie in 2008. Ook het bbp per capita staat weer op het pre-crisisniveau.

De cijfers zullen de druk verhogen om lonen in het Verenigd Koninkrijk op te vijzelen. Tegelijkertijd zal de speculatie over een renteverhoging toenemen. 'Die komt er mogelijk al in augustus', denkt Knightley. 

Regering

De Britse regering reageerde al verheugd op de meest recente groeicijfers. Maar minister van Financiën George Osborne waarschuwde zijn landgenoten dat de regering geen gekke dingen gaat doen.

GDP growth 0.7%. Shows Britain motoring ahead with economy producing as much per head as ever before. We must stay on road we've set out on— George Osborne (@George_Osborne) July 28, 2015

'We moetent het traject dat we uitgestippeld hebben, blijven bewandelen', klonk het op Twitter. Met andere woorden: de ploeg van premier David Cameron is niet van plan het geld massaal te doen rollen de volgende maanden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud