Britse inflatie schiet boven doel van Bank of England

Gouverneur Andrew Bailey van de Bank of England. ©REUTERS

De Britse inflatie in mei kwam boven 2 procent, waardoor de druk op de Britse centrale bank om het beleid te verstrakken toeneemt. Het cijfer doet het pond opveren.

Terwijl de ogen van beleggers woensdag gericht zijn op Washington, waar de Federal Reserve een rentevergadering houdt, kampt ook de Britse centrale bank met steeds meer kopbrekens over de oprukkende inflatie.

Cijfers over de Britse kleinhandels- en industrieverkoop tonen dat de inflatie in het Verenigd Koninkrijk in mei op 2,1 procent uitkwam, het hoogste peil sinds juli 2019. Economen rekenden op een inflatiecijfer van maar 1,8 procent. De kerninflatie steeg naar 2 procent, het hoogste peil sinds augustus 2018.

Economen maken zich zorgen dat hogere prijzen hardnekkiger kunnen blijken, gezien het snelle economische herstel na de coronarecessie. Dit nieuwe cijfer verhoogt de druk op de Bank of England om haar monetair beleid te verstrakken.

'Als binnenkort de verlofregelingen aflopen die jobbescherming boden tijdens de covidcrisis en de werkgelegenheid op niveau blijft, dan verwacht ik een beleidswijziging bij de BoE', zegt Stuart Cole, hoofdeconoom bij Equiti Capital.

Het Britse pond veerde op na de publicatie van het cijfer. Tegenover de euro versterkte de Britse munt met 0,25 procent tot 85,94 pence. Hoewel de stijging van de inflatie grotendeels wordt aangedreven door lokale factoren, zal de Bank of England scherp in de gaten houden of een sterkere valuta de prijsdruk helpt te verminderen. De Britse munt is dit jaar een van de best presterende valuta's ten opzichte van de euro, met een nettostijging van 4,5 procent tot nu toe sinds het begin van het jaar.

Als reactie op het cijfer steeg ook de rente op Britse staatsobligaties. De rente op tienjaarspapier bedraagt 0,76 procent.

In de eurozone werd het inflatiedoel van de Europese Centrale Bank ook bereikt in mei, toen de prijzen van goederen en diensten met 2 procent stegen. De kerninflatie in het eurogebied, zonder voeding en energie, bleef evenwel een stuk lager dan de Britse op 0,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud