Britten boeken groeispurt

(foto: Reuters) ©REUTERS

De Britten leggen over 2013 het beste economische rapport sinds 2007 voor. Over heel 2013 groeide de economie met 1,9 procent, in het vierde kwartaal alleen al met 0,7 procent. De vraag is of de Britse economie die spurt kan volhouden.

De cijferaars van het Office for National Statistics (ONS) stelden vandaag het economisch bulletin van het Verenigd Koninkrijk in 2013 voor. Zoals verwacht groeide de economie in het vierde kwartaal van 2013 met 0,7 procent. Dat is een tikkeltje lager dan de 0,8 procent van het derde kwartaal. 

Over heel 2013 was er een groei van 1,9 procent. Daarmee boeken de Britten een opmerkelijke én onverwachte groeispurt tegenover 2012, toen de groei amper 0,3 procent bedroeg. Ook Bank of England-gouverneur Mark Carney verkeek zich compleet op de verrassende groei en moest vorige week de hoeksteen van het monetair beleid na zes maanden weer afvoeren.

De Britse economie keert zelfs terug naar de cijfers van voor de crisis, onder meer door een als vanouds boomende huizenmarkt. De groei van 2013 is de grootste sinds 2007. Toch zijn de Britten nog altijd 1,3 procent armer dan bij de precrisispiek van begin 2008.

Prognose

De uitstekende bbp-cijfers stemmen analisten optimistisch voor 2014. ING-econoom James Knightley ziet een groei van 3 procent voor 2014. Dat is fors hoger dan de 2,4 procent waar minister van Financiën George Osborne in zijn herfstprognose vanuit ging. Osborne liet eerder op de maand weten dat hij spijts de aanpikkende groei het besparingsbeleid onverkort voortzet.

'De werkgelegenheid blijft robuust groeien, de huizenmarkt is stevig, het vertrouwen neemt toe, de kredietgroei verbetert en de eurozone, de belangrijkste exportmarkt van het Verenigd Koninkrijk, toont bemoedigende tekenen', aldus Knightley. 

Cyclisch

De vraag is wel of de Britten dit hoge groeitempo kunnen aanhouden. Het Office for Budget Responsability stelde vorig najaar al dat de groei vooral cyclisch is en weinig structureel. De groei is vooral te danken aan het consumentenvertrouwen; de productiviteit van de economie kan daarentegen beter, klonk het toen. 

Om die productiviteit op te krikken verhoogde de Britse regering afgelopen najaar de pensioensleeftijd in meerdere stappen naar 70 jaar. 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud