Britten eisen ontslag FIFA-voorzitter Blatter

FIFA-voorzitter Sepp Blatter (l.) met zijn Europese evenknie Michel Platini, vorig jaar in São Paulo. ©AFP

Sluit het net rond Sepp Blatter zich dan toch? De Europese voetbalbond Uefa zegt niet langer het vertrouwen te hebben en de voorzitter van de Britse voetbalbond eist zijn ontslag. Volgens mediaberichten mag Blatter Zwitserland ook niet uit en annuleert hij al zijn afspraken.

'Sepp Blatter moet ontslag nemen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.' Met die woorden roept Greg Dyke, de voorzitter van de Britse voetbalbond Blatter op om zo snel mogelijk ontslag te nemen. 'Met hem als voorzitter is het onmogelijk om de bond weer het vertrouwen te geven.'

De voetbalwereld is in shock nu er een dubbel onderzoek naar corruptie bij FIFA loopt. De Amerikaanse justitie beschuldigt de wereldvoetbalbond van wijdverspreide corruptie, de Zwitserse autoriteiten starten specifiek naar de toekenning van de wereldkampioenschappen in Rusland (2018) en Qatar (2022) een strafonderzoek.

Ook de Europese voetbalbond UEFA is erg kritisch. Ze vergaderde woensdag in Warschau en stuurde na afloop een ongewoon scherp persbericht uit, getiteld 'UEFA toont FIFA de rode kaart'. UEFA-voorzitter Michel Platini zegt 'geschokt' te zijn door nieuwe bewijzen dat 'corruptie diepgeworteld zit in de cultuur van FIFA' en pleit voor een 'heropstart' van de wereldvoetbalorganisatie. 

Voor UEFA heeft het FIFA-congres van vrijdag, waar in principe gestemd zou moeten worden over een nieuwe ambtstermijn van de controversiële voorzitter Sepp Blatter, weinig zin:

Het komende FIFA-congres dreigt een farce te worden. De Europese organisaties moeten ernstig nadenken of ze er wel aanwezig moeten zijn en zo een systeem steunen dat, indien niet gestopt wordt, uiteindelijk de voetbalsport zal doden.
UEFA-mededeling

De landenverenigingen van UEFA komen donderdag bijeen om te beslissen of ze naar Zürich afzakken. 'Ondertussen is het uitvoerend comité van UEFA er van overtuigd dat er dringend nood is aan nieuw leiderschap en de voorzittersverkiezingen moeten uitgesteld worden.'

Blatter zelf laat zich ondertussen volgens mediaberichten niet zien in het openbaar. Hij zou een optreden op een medische conferentie in Zürich geannuleerd hebben. De Britse media zeggen zelf te weten dat Blatter Zwitserland niet mag verlaten omdat hij gehoord moet worden, maar dat is nog niet bevestigd. 

De persconferentie van FIFA:

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud