Advertentie

Britten worstelen met energiecrisis

Verschillende pompstations zitten zonder voorraad, wat elders leidt tot hamsterwoede. ©REUTERS

Gesloten pompstations, een exploderende energiefactuur én een olieraffinaderij op randje bankroet: De Britse premier Boris Johnson moet vol aan de bak om de energiecrisis te bezweren.

Een van de grootste olieraffinaderijen van het Verenigd Koninkrijk, die van Stanlow van oliegroep Essar Oil, staat op de rand van het bankroet. Dat schrijft de Sunday Times.

Stanlow produceert een zesde van alle benzine en diesel in het Verenigd Koninkrijk. Door een nijpend liquiditeitsprobleem onderhandelt het management met de Britse schatkist (HMRC) over uitstel voor de terugbetaling van 'honderden miljoenen pond' aan coronasteun.

Essar Oil onthoudt zich van commentaar, afgelopen donderdag gaf het bedrijf in een persbericht wel aan te onderhandelen met HMRC over 'aanpassingen aan het terugbetalingsschema'. Essar verzekerde ook 'tegen eind dit jaar' extra financiering rond te krijgen.

De crisis bij een van de belangrijkste schakels in de Britse energiesector kan premier Boris Johnson missen als kiespijn. Londen moest dit weekend ijlings duizenden extra tijdelijke werkvergunningen aankondigen in een poging de nijpende schaarste aan truckers te milderen. Die schaarste vertaalt zich in pompstations die niet tijdig bevoorraad raken, wat bij andere pompstations dan weer leidt tot hamsterwoede.

De schaarste komt boven op een ander heet hangijzer: de ook in het Verenigd Koninkrijk snel stijgende elektriciteits- en gasprijzen. Door de piek van de groothandelsprijzen zijn energieleveranciers met honderdduizenden klanten over de kop gegaan, de kans is groot dat veel Britten bij de overschakeling naar een nieuwe leverancier fors meer zullen moeten betalen.

Britse kranten spreken nu al over een 'winter of discontent', naar analogie met de harde winter van 1978-'79 vol mijnwerkersstakingen die uiteindelijk het pad effende voor Margaret Thatcher.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud