Broekriem kop van Jut in Portugal

Duizenden mensen hebben donderdagnamiddag in Lissabon en andere grote Portugese steden hun 1 mei-optochten gebruikt om tegen de besparingswoede waartoe de regering in Lissabon zich heeft verplicht, te protesteren. Die buikriemoperaties zijn opgelegd door de "internationale geldschieters".

"Stop met het bezuinigingsbeleid", "Nooit meer fascisme", "Wij willen geen IMF", "Blijf van mijn loon af" en "We moeten vechten tegen wie ons besteelt" waren zowat de meest in het oog springende slogans. Met fascisme wordt verwezen naar de dictatuur van generaal Salazar, waar pas tijdens de Anjerrevolutie van 1974 een eind aan werd gemaakt. Ook nu droegen vele betogers rode anjers, ter nagedachtenis van de revolutie van veertig jaar geleden.

Eerder deze week had de conservatieve Portugese regering nieuwe besparingsplannen voor het jaar 2015 aangekondigd, waaronder een verhoging van de BTW en van de sociale bijdragen van de loontrekkenden. De twee grote vakbonden hebben de arbeiders al opgeroepen, zich tegen het nieuwe maatregelenpakket te verzetten. In juni volgen alleszins stakingsacties.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud