Advertentie

Btw-carrousels kosten Europa 50 miljard euro

©Reporters Press Agency

De Europese lidstaten verliezen elk jaar 50 miljard euro aan criminele bendes die btw-carrousels organiseren. In België zijn de jongste maanden carrousels met occasiewagens en met sanitair materiaal blootgelegd.

En de bendes blijken al voorbereidingen te hebben getroffen om een grote slag te slaan met de handel in groene stroom.

Grand Theft Europe

Jaar na jaar verliezen de Europese lidstaten 50 miljard euro aan btw-carrousels. Samen met het consortium Correctiv en media uit alle 28 lidstaten, volgde De Tijd het spoor van de ‘dieven in maatpak’ die schuilgaan achter de grootste belastingdiefstal in de Europese geschiedenis. We doopten ons onderzoek ‘Grand Theft Europe’. We namen honderden interviews af en verzamelden in elk land, ook in België, meer dan 315.000 vertrouwelijke documenten. Lees er alles over in ons dossier. .

Dat blijkt uit ‘Grand Theft Europe’, een journalistiek onderzoek van media uit de 28 lidstaten van de Europe Unie. De Tijd voerde het Belgische luik van het onderzoek. Over heel Europa werden honderden interviews afgenomen en meer dan 315.000 vertrouwelijke documenten verzameld om de btw-carrousels en de organisaties die erachter schuilen in kaart te brengen.

In ons land draaide jarenlang een btw-carrousel met leveringen van sanitair materiaal zoals kranen en verwarmingsketels. Zo konden de fraudeurs het materiaal 10 procent goedkoper verkopen aan onafhankelijke doe-het-zelfzaken. Ze haalden hun winst uit de 21 procent btw die ze op zak staken en nooit afdroegen. Er loopt intussen een gerechtelijk onderzoek.

Een andere btw-carrousel draaide rond de internationale handel in occasiewagens. De auto’s werden zogezegd uitgevoerd naar Bulgarije. Maar dat was een rookgordijn om de btw in eigen zak te kunnen steken. Het geld dat de criminelen verdienden, wasten ze wit door Bulgaren met grote sommen cash naar kantoren van Bpost te sturen.

Bpost nam eind maart maatregelen en voerde een cashlimiet in. Het bedrijf bevestigt aan De Tijd dat alleen nog natuurlijke personen cash geld mogen storten, dus geen bedrijven of andere rechtspersonen. Bpost aanvaardt ook geen stortingen meer boven 3.000 euro op rekeningen van derden. En vanaf 1.000 euro is identificatie verplicht.

Geld uit een btw-carrousel met occasiewagens werd witgewassen door Bulgaren die cash naar kantoren van Bpost brachten.

Maar er zijn alweer nieuwe btw-carrousels in de maak. In meerdere Europese lidstaten, waaronder België, zijn er signalen dat grote btw-carrousels de handel in groene stroom viseren. De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) en de energiesector zijn gealarmeerd.

Elke drie maanden zijn er in ons land 15 nieuwe ‘aanvallen’ met btw-carrousels. ‘De BBI is al jaren bezig met het droogleggen ervan. Met resultaat: de btw-carrouselfraude is fors gedaald’, zegt minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD). In 2001 maakten fraudeurs nog 1,1 miljard euro buit tegenover 44,83 miljoen vorig jaar. Maar vanuit ons land worden ook nog grote btw-carrousels opgezet die andere lidstaten miljoenen kosten.

Lees alle 'Grand Theft Europe'-artikels van het consortium Correctiv en media in andere EU-lidstaten op de website www.grand-theft-europe.com

Advertentie
Gesponsorde inhoud