Christine Lagarde officieel voorzitter Europese Centrale Bank

Mario Draghi geeft het voorzitterschap van de Europese Centrale Bank officieel door aan Christine Lagarde. ©AFP

Lagarde neemt de fakkel over van de Italiaanse Mario Draghi, die de Europese Centrale Bank door de nasleep van de wereldwijde financiële crisis leidde.

Een nieuw tijdperk gaat vrijdag in: Christine Lagarde wordt de nieuwe baas van de Europese Centrale Bank (ECB). Lagarde, de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) sinds 2011, neemt de fakkel over van de Italiaan Mario Draghi, die de functie acht jaar bekleedde en de ECB door de nasleep van de wereldwijde financiële crisis leidde.

We delen een munt, maar we delen op dit moment niet erg veel budgettaire politiek.
Christine Lagarde
Voorzitter Europese Centrale Bank

De Europese staatshoofden en regeringsleiders nomineerden de Française Lagarde deze zomer als nieuwe baas van de ECB. Ze begint vrijdag aan haar nieuwe taak.

In een interview eerder deze week blikte ze al vooruit, onder meer op de eurozone, waar volgens haar 'onvoldoende elementen van solidariteit in zitten'. 'We delen een munt, maar we delen op dit moment niet erg veel budgettaire politiek', zei ze. 'Er is op dit moment geen gezamenlijke begroting voor de eurozone, en dat kunnen we betreuren. Ik weet dat sommigen dat ook doen.'

Lagarde echoot daarmee een standpunt van de Franse president Emmanuel Macron, die al langer ijvert voor een aparte eurozonebegroting. 

Lagarde had ook milde kritiek op Europese lidstaten als Nederland en Duitsland, die een begrotingsoverschot realiseren. De Europese budgettaire politiek was 'goed gecoördineerd in de jaren meteen na de crisis', maar 'sindsdien hebben de landen, en dan vooral zij die een begrotingsoverschot realiseren, niet echt de nodige inspanningen gedaan' om de groei te consolideren, zei ze. Volgens Lagarde hadden die landen het overschot moeten gebruiken om te investeren in infrastructuur, onderwijs en innovatie, maar is dat te weinig gebeurd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud