ClientEarth daagt Nationale Bank voor rechter

Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank van België. ©Photo News

De Nationale Bank van België (NBB) belandt op de klimaatstrafbank. De internationale milieu-ngo ClientEarth daagt de NBB voor de rechter omdat ze obligaties van bedrijven met een hoge CO2-uitstoot opkoopt.

ClientEarth viseert het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), waarmee nationale banken via de aankoop van bedrijfsobligaties geld pompen in de economie. Ook obligaties van bedrijven met een zware ecologische voet­afdruk, zoals het oliebedrijf Shell of het luchtvaartbedrijf Ryanair, komen daarvoor in aanmerking.

Volgens de ngo is dat in strijd met de afspraak in de Europese Unie om de CO2-uitstoot te reduceren, schrijven De Standaard en Le Soir dinsdag. 'Onze zaak tegen de NBB is bedoeld om te testen of de ECB wettelijk verplicht is actie te ondernemen tegen de klimaatverandering', citeert De Standaard ClientEarth.

ClientEarth dagvaardt de ECB niet rechtstreeks, omdat de ngo zelf geen rechtszaak kan aanspannen voor het Europees Hof van Justitie.

Lagarde

Dat alleen de Nationale Bank van België voor de rechtbank wordt gedaagd, lijkt op het eerste gezicht verwonderlijk. Ze is niet de enige centrale bank in de ­Europese Unie die bedrijfsobligaties opkoopt. Ook de Franse, Duitse en Italiaanse centrale banken doen dat. Maar België zou veruit de actiefste ­opkoper zijn.

Onze zaak tegen de Nationale Bank van België is bedoeld om te testen of de Europese Centrale Bank wettelijk verplicht is actie te ondernemen tegen de klimaatverandering.
ClientEarth

ECB-topvrouw Christine Lagarde kondigde eerder al aan dat ze werk wil maken van een klimaatvriendelijke herziening van haar monetair beleid. In september zou de bank daarover knopen doorhakken. Intern staan de neuzen nog niet allemaal in dezelfde richting. Door de coronapandemie heeft het stutten van de economie ook meer prioriteit gekregen.

ClientEarth, dat eerder bij ons het nieuws haalde met zijn verzet tegen de nieuwe fabriek van INEOS in de Antwerpse haven, is niet de eerste die stampij maakt over de bulkinkopen van de ECB. Eerder beschuldigde de activistengroep Reclaim Finance de bank ook al van 'klimaatchaos' te veroorzaken.

De zaak ­tegen de NBB wordt aangespannen voor de rechtbank van eerste aanleg in Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud