'Coronacrisis treft vrouwelijke werknemers harder'

Vrouwen werken vaker in sectoren die het sterkt geraakt worden door de coronacrisis, zoals de gezondheidssector. ©AFP

Vrouwelijke werknemers worden harder getroffen door de coronacrisis dan mannen omdat ze vaker werken in sectoren die het sterkst worden geraakt door de virusuitbraak. Dat stelt de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO).

Sinds het coronavirus over de wereld trekt, probeert de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) regelmatig de impact op de arbeidsmarkt in kaart te brengen. In haar recentste rapport gaat het orgaan van de Verenigde Naties na welke sekse het zwaarst te lijden heeft onder de economische gevolgen van de pandemie.

'Vrouwen worden op de arbeidsmarkt disproportioneel hard geraakt door de coronacrisis', stelt de Internationale Arbeidsorganisatie vast. Helemaal verrassend is dat volgens haar niet. 'Ze zijn vaker werkzaam in sectoren die het sterkst getroffen zijn. Denk aan het hotelwezen, de voedingsindustrie, de horeca en de verkoop.'

Huishoudelijk werk

Volgens de organisatie zijn in die sectoren wereldwijd bijna 510 miljoen, of 40 procent van alle werkende vrouwen, werkzaam, tegenover 36,6 procent van de mannen. Dat betekent dat vrouwen verhoudingsgewijs een groter risico lopen hun baan en inkomen te verliezen.

Vrouwen worden op de arbeidsmarkt disproportioneel hard geraakt door de coronacrisis.
Internationale Arbeidsorganisatie

Maar ook in huishoudelijk werk, de gezondheidszorg en de sociale sector zijn meer vrouwen aan het werk. Zij lopen volgens de IAO een groter risico besmet te raken met het coronavirus en de ziekte over te dragen, en ze hebben minder kans op sociale bescherming.

De organisatie vreest dat 'een deel van de bescheiden vooruitgang die de afgelopen decennia op het gebied van gendergelijkheid is geboekt mogelijk verloren gaat en dat de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen op het werk nog groter wordt'.

Verloren werkuren

Voorts meldt de VN-organisatie dat het wereldwijde aantal verloren werkuren door de crisis in het tweede kwartaal overeenkomt met 400 miljoen voltijdse banen, wat hoger is dan gedacht. Dat komt vooral door de verslechterde situatie met het coronavirus in opkomende economie├źn, waardoor veel bedrijven zijn gesloten. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg dat cijfer het equivalent van 135 miljoen voltijdse banen.

De IAO waarschuwt voor nog meer banenverlies in de tweede helft van dit jaar. Volgens de organisatie zal het onzekere herstel tijdens de tweede helft van dit jaar in het beste scenario niet voldoende zijn om terug te keren naar het niveau van voor de virusuitbraak.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud