Dehaene tegen EVP-boegbeeld

De pseudo-rechtstreekse verkiezing van de volgende voorzitter van de Europese Commissie is een 'zeer slecht goed idee'. Dat zegt Jean-Luc Dehaene in een interview dat vrijdag verschijnt in De Tijd.

De Europese politieke partijen maken zich klaar voor de verkiezingsstrijd van eind mei. Daarbij spelen ze met het idee om elk een Europees boegbeeld naar voren te schuiven. Iemand die in alle landen mee campagne voert en op EU-niveau duidelijk maakt voor welk Europa zijn of haar partij staat.

Het boegbeeld van de partij die het sterkst uit de verkiezingen komt, zou dan automatisch de nieuwe voorzitter worden van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Unie.

Woensdag schoven de Europese socialisten de Duitser Martin Schulz naar voren als hun Europees boegbeeld. De groenen kiezen hun Europees gezicht op 10 december. De Europese Volkspartij (EVP), die het meest aantal zitjes heeft in het Europarlement, is verdeeld over het plan. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel, is sceptisch.

Dehaene is tegen zo'n ‘pseudo-rechtstreekse’ verkiezing van de opvolger van José Manuel Barroso. ‘Ik hoop nog altijd dat mijn partij, de Europese Volkspartij, niet aan dat spelletje meedoet.’

‘Iedereen met een belangrijke post, zoals de Poolse premier Donald Tusk, haakt af’, waarschuwt Dehaene. ‘De kandidaat van de grootste partij heeft bovendien niet noodzakelijk een meerderheid in het parlement. Als andere partijen samen een kandidaat steunen, is dat even democratisch.’

Volgens Dehaene is dat precies het risico: er zal bij de Europese verkiezingen nog meer versnippering zijn en geen enkele partij zal de meerderheid halen.

Kleine stapjes

In het interview gaat Dehaene ook uitgebreid in op de Europese paradox: sinds 2008 heeft Europa enorme stappen gezet in de integratie. Maar te veel beslissingen worden door de lidstaten, in plaats van op Europees niveau genomen: 'Dat is ook zo voor de muntunie, het meest geïntegreerde deel van de Unie.' Toch is vooruitgang met kleine stapjes de enge weg voor Europa, meent de voormalige premier.

Dotaties

Jean-Luc Dehaene onderhandelt ook namens het Europees Parlement met de lidstaten over de Europese begroting. Maandag is er finaal overleg gepland tussen Europarlement en lidstaten over de begrooting 2014. Pas als die slagen, zal het Europees Parlement over twee weken stemmen over het Europees meerjarenbudget voor de periode 2014-2020. Zonder akkoord dreigen voorlopige twaalfden.

Dehaene heeft alvast een voorstel om die steeds weerkerende discussies over het uitgavenplafond te vermijden: 'Geef Europa een Belgisch systeem van dotaties: automatische afdrachten die de Belgische begroting niet bezwaren. 'Zo zal Europa, net als onze gewesten, de eigen begroting beter kunnen plannen.'

Lees het volledige interview met Jean-Luc Dehaene vrijdag in De Tijd

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud