Dreigende handelsoorlog haalt Dow onderuit

©AFP

Net nu duidelijk wordt dat de escalerende handelsoorlog de economie afkoelt, doet Amerikaans president Trump er een schepje bovenop.

De Europese economie koelt sterk af, blijkt uit een invloedrijke peiling van het onderzoeksbureau IHS Markit bij 5.000 ondernemingen. De PMI-indicator, een maatstaf van de groei in de privésector, zakt in maart met 1,8 punt naar 55,3 punten. Economen hadden een kleine terugval naar 56,8 punten voorspeld. De industrie verzwakt meer dan de dienstensector.

Het verlies van momentum sinds de sterke start van begin dit jaar is nogal dramatisch.
Chris Williamson
Hoofdeconoom IHS Markit

'Het verlies van momentum sinds de sterke start van begin dit jaar is nogal dramatisch', zegt Chris Williamson, hoofdeconoom van IHS Markit. Het is de tweede maand op rij dat de groei duidelijk daalt. In januari bereikte de groei het hoogste peil in 12 jaar.

Politieke onzekerheid

Een deel van de groeivertraging is volgens Williamson te wijten aan het slechte weer in het noorden van de eurozone, vertraagde leveringen en tekorten aan grondstoffen. 'Maar er is meer aan de hand. De halvering van de groei van de buitenlandse bestellingen sinds eind vorig jaar is een aanwijzing dat de sterkere euro een impact heeft. Bedrijven wijzen ook naar de politieke onzekerheid.'

Net nu duidelijk wordt dat dreiging van handelsoorlog op het ondernemersvertrouwen en de groei begint te wegen, kondigde Amerikaans president Donald Trump nieuwe handelssancties tegen China aan. Die aankondiging scherpt de beleggersvrees voor een escalerende handelsoorlog tussen de twee belangrijkste economieën in de wereld aan. 

De Europese aandelenkoersen, de langetermijnrente en de euro daalden na de publicatie van de cijfers. De Bel20  en de EuroStoxx50  , de korf Europese steraandelen, sloten zo'n 1,5 à 2 procent in het rood.

Ook op Wall Street is er verlies. De Dow Jones dook 2,9 procent in het rood. De beursbarometer staat nu exact 10 procent onder zijn piek van 26 februari, 26.616 punten. 

Optimisme

Toch blijft Williamson relatief optimistisch over de economische vooruitzichten. 'De groei is gedaald, maar het tempo van de expansie blijft robuust.' ING-econoom Bert Colijn zit op dezelfde golflengte. 'Een score boven 50 punten wijst op economische expansie. De nieuwe cijfers wijzen op een trager momentum, maar nog altijd gezonde groei.'

De tragere groei van de bestellingen heeft volgens Colijn geen grotere invloed op de industriële activiteit in het eerste kwartaal omdat ondernemingen moeite hebben om de bestelde goederen op tijd te leveren. Hij kan wel een impact hebben op de industriële productie van het tweede en het derde kwartaal.

De Europese Centrale Bank verhoogde vorige week nog lichtjes haar groeiprognose. Ze voorspelt voor 2018 een groei van 2,4 procent, tegenover 2,5 procent in 2017.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content