Duitse economie flirt met recessie

Een fabriek van Porsche in Stuttgart. De Duitse auto-industrie krijgt zware klappen. ©REUTERS

Het Duitse ondernemersvertrouwen daalde in juli naar het laagste peil in bijna zes jaar. Steeds meer economen waarschuwen voor een recessie.

'Slecht, slechter, Ifo.' Dat is de titel van het commentaar van ING-econoom Carsten Brzeski over de forse daling van het ondernemersvertrouwen. De Ifo-indicator zakte in juli met 1,8 punt naar 95,7 punten, het laagste peil sinds eind 2012. Economen hadden een veel kleinere terugval naar 97,2 punten voorspeld.

Vooral in de industrie zijn ondernemers steeds somberder. 'Het ondernemersklimaat in de industrie is in vrije val. De laatste keer dat we zo'n grote daling hadden dateert van februari 2009', zegt onderzoeksinstituut Ifo.' Duitsland en een groot deel van de wereld worstelden toen met een zware recessie.

Autosector

De Duitse industrie kampt met zware problemen als gevolg van het toenemende protectionisme en de groeivertraging van de wereldeconomie. Vooral de autosector heeft het moeilijk. Daimler biechtte woensdag het eerste kwartaalverlies in tien jaar op. Continental, de producent van banden en remsystemen, publiceerde dinsdag een winstwaarschuwing.

De Bundesbank zegt dat de Duitse economie in het tweede kwartaal wellicht is gekrompen. Bovendien zijn de vooruitzichten slecht. De dalende waterstanden op de Rijn als gevolg van de droge, warme zomer dreigen voor het tweede jaar op rij het scheepvaartverkeer op de Rijn te verstoren en de economische activiteit te ondermijnen.

België

Brzeski merkt op dat na de export ook de binnenlandse vraag begint te verzwakken. 'De Duitse economie gelijkt op een wielrenner die lang voor het Europese peloton fietste maar nu geen energie meer heeft. Ze moet opletten dat ze niet instort en na het peloton de wedstrijd beëindigt.'

Het onderzoeksbureau IHS Markit waarschuwde woensdag dat de economische activiteit ook in het derde kwartaal kan dalen. Twee opeenvolgende kwartalen met negatieve groei zouden betekenen dat Duitsland zich in een recessie bevindt.

De forse afkoeling van de Duitse economie is slecht nieuws voor de Belgische economie. Duitsland is de grootste afzetmarkt voor Belgische exporteurs.

ECB

De groeivertraging in Duitsland en de rest van de eurozone verhoogt de druk op de Europese Centrale Bank (ECB) om snel extra stimulus te lanceren. De ECB vergadert donderdag en overweegt een renteverlaging en hervatting van de obligatieaankopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud