Advertentie

Duitse economie sputtert

©REUTERS

De Duitse economie is ook eind 2014 wellicht wat op de sukkel gebleven. De export en de industriële productie vielen in november immers flink terug. De geopolitieke spanningen en de daarmee gepaard gaande economische onzekerheid spelen de grootste economie van de eurozone parten.

De Duitse regering is waarschijnlijk maar wat blij dat 2014 achter de rug is. Want economisch was dat verre van een topjaar. Dat bewezen een reeks macro-economische indicatoren vrijdagochtend nog maar eens.

De export, traditioneel de motor van de grootste economie van de eurozone, kende een serieuze dip in november. 'Seizoensgezuiverd dook de uitvoer 2,1 procent lager in vergelijking met oktober', liet het Duitse instituut voor de statistiek (Destatis) weten. Het was de tweede opeenvolgende maand dat de export een tik kreeg.

Dat de Duitsers minder producten aan de man wisten te brengen in het buitenland, kwam op zich niet als een verrassing voor economen. Maar de omvang van de krimp verbaasde hen wel. Want zij hadden op een daling van slechts 0,2 procent gerekend.

Terwijl de export daalde, steeg de import met 1,5 procent. 'Daardoor kromp het handelsoverschot, gezuiverd voor seizoensinvloeden, tot 17,7 miljard euro', rekenden de cijferaars van Destatis voor.

Maar daarmee hield het slechtnieuwsbulletin niet op voor de regering van bondskanselier Angela Merkel. Want ook de industriële productie ging lager in november. 'De daling bedroeg 0,1 procent omdat de activiteit in de bouwsector daalde en de energieproductie terugviel', liet het Duitse ministerie van Economie weten. Economen hadden op een klim van de industriële productie met 0,4 procent gerekend.

Donderdag was al bekendgemaakt dat de vraag naar Duitse industriële goederen flink lager gedoken was. 'De bestellingen krompen met 2,4 procent', luidde het.

Sputterend

Al die indicatoren wijzen erop dat de Duitse economie al sputterend 2014 uitgegaan is. Ook al steeg het vertrouwen van de ondernemers en de consumenten in oktober en november en stegen de kleinhandelsverkopen in die twee maanden.

'Het ziet er allesbehalve rooskleurig uit', zei Alexander Krüger, een econoom bij Bankhaus Lampe. 'De geopolitieke situatie, en dan vooral het conflict met Rusland, en de daarmee gepaarde gaande economische onzekerheid wegen op de Duitse economie', voegde hij eraan toe.

ING-econoom Carsten Brzeski sprak van wisselende cijfers over de Duitse economie die aangeven dat Duitsland nog niet helemaal is hersteld van de zwakke periode afgelopen zomer. Hij denkt wel dat de Duitse economie de komende tijd vooruit zal gaan, geholpen door de lage energieprijzen en de zwakkere euro.

Economen gaan er over het algemeen vanuit dat de grootste economie van de eurozone tijdens de laatste drie maanden van 2014 in het beste geval met 0,2 procent gegroeid is. In het tweede kwartaal was de Duitse economie al gekrompen en in het derde kwartaal liet ze slechts een erg bescheiden groei optekenen.

Volgende week donderdag worden de groeicijfers voor de laatste drie maanden van 2014 en heel 2014 bekendgemaakt. De Duitse regering hoopt nog steeds dat de grootste economie van de eurozone vorig jaar met 1,2 procent aantrok.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud