Duitse eurokritische partij staat op scheuren

Bernd Lucke, oprichter van AfD ©REUTERS

Oprichter Bernd Lucke dreigt de gematigde vleugel van zijn partij af te scheuren, nu 'zijn' Alternative für Deutschland gekaapt is door rechtspopulisten.

Het is zwaar hommeles binnen Alternative für Deutschland, de belangrijkste eurokritische partij in Duitsland. Dat oogt op het eerste zicht vreemd: de partij is er op korte tijd in geslaagd een stevige doorbraak te realiseren en telt nu verkozenen in vijf deelstaatparlementen (Saksen, Brandenburg en Thüringen in het oosten en de Noord-Duitse stadsstaten Hamburg en Bremen). 

Het succes is opzienbarend, aangezien AfD pas begin 2013 door de econoom Bernd Lucke opgericht werd. Maar het succes heeft ook schaduwzijden, vergelijkbaar met de jarenlange discussie tussen de 'Fundi's' en 'Realo's' bij de Groenen.

De rechtspopulistische fractie onder leiding van het Oost-Duitse boegbeeld Frauke Petry zien AfD als de perfecte zweeppartij, die elk compromis met de 'klassieke' partijen moet afwijzen en ook best kiezers wil ronselen bij de anti-islambeweging Pegida.

Voorzitter en oprichter Bernd Lucke is  gewonnen voor een meer gematigde koers met focus op econmische thema's en gruwt van elke associatie met Pegida. Hij geniet de steun van het economisch boegbeeld van zijn partij: Hans-Olaf Henkel, de vroegere topman van de Duitse werkgeversvereniging.

Oprichter Bern Lucke werkt aan een beweging, voorlopig onder de werknaam ‘Weckruf 2015’. Daarin hoopt hij de gematigde vleugel van zijn partij onder te brengen, nu zijn eigen partij grotendeels gekaapt is door rechtspopulisten. Als hij in juni bij de voorzittersverkiezingen het onderspit delft, zou hij volgens de Frankfurter Allgemeine (FAZ) die beweging samen met 'duizenden partijleden' van AfD afscheuren. Petry zelf liet via FAZ al weten niet wakker te liggen van het dreigement: 'Hij heeft zich zelf in een doodlopend straatje gemanoeuvreerd', schamperde de. 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud