Duitse groeimotor slaat weer aan

De Duitse vlag op de Reichstag in Berlijn. ©Bloomberg

De Duitse economie groeit weer in het eerste kwartaal. Economen zijn opgelucht.

De Duitse economie is in het eerste kwartaal van 2019 met 0,4 procent gegroeid ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. Vooral de consumptie en de investeringen droegen bij aan de groei. Hoewel de groei overeenkomt met de verwachtingen van economen, zijn ze toch opgelucht.

Vorig jaar begon de bezorgdheid over de Duitse economie op te spelen. Die kromp in het derde kwartaal met 0,2 procent en kende en nulgroei in het vierde kwartaal, waardoor het land dus net niet in een recessie (twee opeenvolgende kwartalen van krimp) belandde. Daardoor ontstond de angst dat de Duitse groeimotor voorlopig niet meer zou herstarten, waardoor de Duitse rente een duik nam. Aan die vrees maakt dit cijfer dus gedeeltelijk een einde.

Niet stilzitten

ING-econoom Carsten Brzeski zegt dat het goede cijfer Duitsland geen tijd geeft om stil te zitten. 'De Duitse economie heeft nog steeds meer investeringen nodig van zowel de private sector als de overheid. Daarnaast is het belangrijk verder structurele hervormingen door te voeren.'

Want er komen nieuwe stormen aan voor onze oosterburen. Als het handelsconflict tussen China en Amerika escaleert, zal de Duitse economie ook geraakt worden. Brzeski denkt ook dat de hogere olieprijs aan de consumentenbestedingen kan knagen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud