Duitse industrie nam zomerpauze

Het gebouw van de Federatie van de Duitse industrie in Berlijn. (Foto: AFP)

De Duitse industriële productie zakte in augustus met 1 procent tegenover juli. Vooral de productie van duurzame consumentengoederen viel sterk terug (-10%). Maar economen wijten de terugval vooral aan de schoolvakantie die in Duitsland in augustus viel.

In vergelijking met augustus 2010 steeg de Duitse industriële productie met bijna 8 procent. Tegenover het tweede kwartaal is de productie nog altijd met 3 procent gestegen.

Dat doet ING-econoom Carsten Brzeski besluiten dat de zwakke cijfers te maken hebben met de schoolvakantie die in Duitsland in augustus viel.

'De jongste indicatoren voor Duitsland, het zwakke sentiment en de beroering op de financiële markten hebben de vrees gevoed dat de Duitse economie opnieuw in een recessie kan wegzinken', zegt Brzeski. 'De slechte herinneringen aan 2008 komen terug en inderdaad, de gelijkenissen zijn beangstigend. Hogere energieprijzen remmen de consumptie af en de financiële crisis nadert een nieuwe climax.'

Lehman 2008

Tegen het einde van 2008 dook de Duitse industriële productie bijna een kwart lager. 'Kan Griekenland in 2011 hetzelfde betekenen als Lehman in 2008: een abrupt einde van het Duitse herstel?', vraagt de econoom zich af.

Dat augustus een moeilijke maand is om een zicht te krijgen op de productie, maakt dat vooruitzichten voor de Duitse economie moeilijk te becijferen zjin. 'Maar in vergelijking met 2008 zijn er belangrijke verschillen', meent Brzeski. 'De bestellingen liggen veel hoger dan toen en de voorraden veel lager. De Lehman-crisis trof Duitsland op een moment van overproductie. Nu hebben bedrijven nog altijd de handen vol omdat ze hun sterke achterstand nog altijd aan het wegwerken zijn.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud