Duitsers geven Athene op

Angela Merkel geeft een speech op een bierfestijn in Beieren, waar de vaak conservatieve bevolking de Grieken het liefst uit de eurozone zien vertrekken.

Drie vierde van de Duitsers ziet het niet meer zitten dat Griekenland nog in de eurozone blijft. Dat blijkt uit een rondvraag in opdracht van de zakenkrant Financial Times.

Amper een kwart van de Duitsers is nog bereid om Griekenland met miljardensteun in de eurozone te houden. Ruim een kwart gaat ervan uit dat de Grieken hun kredieten nooit zullen kunnen terugbetalen.

En bijna de helft van de Duitse bevolking gelooft niet dat Athene zich door economische hervormingen zal kunnen bevrijden van zijn internationale geldschieters.

Angela Merkel moet vast knarsetanden bij zo'n ontluisterende opiniepeiling. Vorige week heeft de bondskanselier nog alle partij- en regeringsgenoten opgeroepen om eindelijk eens te zwijgen over Griekenland.

Want met het verkiezingsjaar dat voor de boeg staat, kunnen veel Duitse politici het niet laten om hun kiezers naar de mond te praten door een Grexit - een exit van Griekenland uit de eurozone - als de oplossing voor alle problemen voor te stellen. Vooral bij de Beierse christendemocratische zusterpartij van de CDU van Merkel, de CSU, vierde de anti-Griekse retoriek de jongste tijd hoogtij.

Opvallend is hoe scherp de Duitse houding is in vergelijking met de andere Europese lidstaten. De opiniepeiling werd in augustus in verschillende Europese lidstaten gehouden. Zo zijn zuidelijke lidstaten, die ook met financiële problemen kampen, een pak milder.

In Italië en Spanje is respectievelijk 80 en 70 procent 'enigszins optimistisch' dat de Grieken zullen slagen met hun economische hervormingen. Het merendeel is ervan overtuigd dat Athene zijn schulden zal kunnen terugbetalen.

In Frankrijk denkt een op de drie dat de Grieken de eurozone zullen verlaten. Maar de Fransen zijn toch iets strenger dan hun zuidelijke buren. Amper een kwart vindt dat Europa meer voor Griekenland moet doen en daarmee staan de Fransen op één lijn met de Duitsers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud