opmerkelijk

Duitsers lossen 'Schwarze Null' tijdelijk

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz. ©REUTERS

De Duitse minister van Financiën Olaf Scholz heeft woensdag een tijdelijke opschorting van de Duitse schuldenrem aangekondigd, beter bekend als de 'Schwarze Null'.

De zwarte nul garandeerde de Duitsers een evenwichtige begroting door te waken over het evenwicht tussen de uitgaven en de belastinginkomsten. Maar de economische realiteit dwingt de Duitse regering er nu toe de schuldenrem op te schorten, klinkt het.

De beslissing is tijdelijk, verklaarde Scholz, maar omdat er niet meteen economisch beterschap in het verschiet ligt, zou de maatregel wel eens voor langere tijd van kracht kunnen worden. De Duitse economie bevindt zich op de rand van een recessie en de opmars van het coronavirus doet de economische onzekerheid steeds toenemen. Daarom besliste Scholz om de broeksriem te lossen en meer geld in de economie te pompen. De maatregel laat de regionale overheden in Duitsland toe meer geld uit te geven door hun schulden over te hevelen naar Berlijn.

100
miljard
Duitsland heeft meer dan 100 miljard aan lokale projecten in de pijplijn zitten die door de Schwarze Null nooit tot uitvoer werden gebracht.

Duitsland heeft meer dan 100 miljard aan lokale projecten in de pijplijn zitten die door de Schwarze Null nooit tot uitvoer werden gebracht. De budgettaire plannen moeten wel nog goedkeuring krijgen. Zowel in de Bundestag, het Duitse parlement, als de Bundesrat, het vertegenwoordigend orgaan van de deelstaatregeringen, is een tweederdemeerderheid vereist. Vooral de Duitse groenen zijn terughoudend. Zij willen eerst garanties over een klimaatvriendelijke focus van de plannen.

De versoepeling zal het Duitse budget niet meteen pijn doen, aangezien het land vorig jaar een begrotingsoverschot van 1,9 procent van het bruto binnenlands product liet optekenen. Er is dus wel wat budgettaire ruimte voor de Duitsers in het rood gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud