Duitsland stopt met steenkool

Een steenkoolcentrale in Hanau, deelstaat Hessen. ©REUTERS

Duitsland zal het gebruik van steenkool tegen 2038 uitfaseren. Dat heeft milieuminister Svenja Schulze bekend gemaakt.

"De uitstap uit steenkool is een centrale pijler van de globale klimaatbescherming", zei Schulze aan de kranten van de mediagroep Funke, in aanloop naar de klimaattop van maandag bij de VN.

De Duitse regering keurde een reeks resoluties goed die aantonen dat Duitsland officieel zich engageert om een einde te maken aan de afhankelijkheid van steenkool, aldus nog de minister. "Daarmee kunnen we eindelijk ons ook voegen bij de alliantie."

De minister heeft het over de Powering Past Coal Alliance, die in 2017 is opgericht. Dertig nationale overheden behoren daartoe, zoals België. De alliantie krijgt ook steun van regionale regeringen en de industrie.

De leden zijn het engagement aangegaan om niet langer nieuwe steenkoolcentrales te bouwen, een einde te brengen aan de internationale financiering voor steenkool, een datum te plakken op de eigen steenkooluitstap en de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs na te streven.

Elektriciteit

Een Duitse regeringscommissie formuleerde in januari al een advies pro steenkooluitstap, als reactie op de klimaatacties van jongeren in het land. Bondskanselier Merkel zei toen dat het nog wel een tijdje zou duren eer het land echt van het steenkool af is. 'We moeten werkgelegenheid en economische sterkte aan de ene kant in evenwicht houden met de doelstellingen van klimaatbescherming.'

In 2017 haalden de Duitsers nog 37 procent van hun elektriciteitsvoorziening uit steen- en bruinkool. Tegen de steenkooluitstap zouden 40 miljard compensaties staan voor de steenkoolproducerende bedrijven in de deelstaten Noordrijn-Westfalen, Brandenburg, Saksen en Saksen-Anhalt.

Mijnwerkers presenteren het laatste stukje opgedolven kool in de mijn van Bottrop, op 21 december 2018, Noordrijn Westfalen. ©REUTERS


"Wanneer een groot industrieel land zoals Duitsland zich afwendt van kernenergie en steenkool en stap voor stap overgaat naar de voorziening van energie door hernieuwbare bronnen, stuurt dat een sterk signaal naar andere delen van de wereld", aldus Schulze.

Duitsland wil ten laatste tegen 2038 al zijn steenkoolcentrales sluiten. Die hebben een collectieve productiecapaciteit van 42,5 gigawatt.

Duitsland heeft eerder beslist tegen 2022 te stoppen met het gebruiken van kernenergie.

Vorige week presenteerde de Duitse regering een ambitieus klimaatplan, ter waarde van 54 miljard euro. Klimaatactivisten zijn ontevreden over de aangekondigde maatregelen, zoals een emissietaks voor bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect

Gesponsorde berichten

n