Duitsland verlengt tijdelijke werkloosheid tot eind 2021

Met een verkiezingsjaar in het vooruitzicht verlengt de Duitse regering de dosis van het crisismedicijn. ©Photo News

Berlijn drijft de strijd tegen de pandemie nog op en belooft de loonsubsidies desnoods tot eind 2021 te verlengen.

De Duitse regering bereikte dinsdag een akkoord om de duur van het crisismedicijn van de tijdelijke werkloosheid (Kurzarbeit) tot 24 maanden te verlengen.

Het programma waarbij de overheid een deel van de salarissen van de privésector overneemt, geldt nu tot het eind van volgend jaar. Berlijn wil voorkomen dat bedrijven werknemers ontslaan tijdens de mogelijk trage en haperende herstelfase van de coronacrisis. Dat maakten de leiders van de regeringspartijen CDU en SPD dinsdag bekend na urenlang overleg.

Door de verlenging van het programma kunnen bedrijven personeel in dienst houden, waardoor een ontslaggolf en een forse afname van de consumentenuitgaven wordt voorkomen. Tijdens de financiële crisis in 2008 en 2009 zette Duitsland de Kurzarbeit al met succes in.

Door een waslijst van stimuleringsmaatregelen - van directe staatssteun, verplicht gesubsidieerd parttime werken (Kurzarbeit) en het uitstellen van het registreren van faillissementen - was de economische krimp in het tweede kwartaal in Duitsland minder erg dan in veel andere landen en is de economie bezig aan een inhaalrace.

Eerder al schreef Carsten Brzeski, de hoofdeconoom van ING Duitsland, in deze krant dat de kans groot was dat de Duitse regering in een verkiezingsjaar niet aan de verleiding zou kunnen weerstaan om de stevige dosis crisismedicijn te verlengen.

Die steun heeft een prijskaartje: over de eerste jaarhelft van 2020 dook de begroting meer dan 50 miljard in het rood. Maar die gulheid kan Berlijn zich veroorloven, omdat de overheid in goede tijden met een strakke begrotingsdiscipline zuinig was.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud