‘ECB bekijkt geen digitale versie van euro'

©ANP

Een digitale variant van de euro naar analogie met de bitcoin is momenteel niet in zicht, zegt een bestuurder van de Bundesbank.

De hype rond bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie roept de vraag op of centrale banken zelf een digitale variant van hun geld moeten lanceren. Bitcoin en andere cryptomunten zijn privé-initiatieven die losstaan van het klassieke banksysteem en op een gedecentraliseerd computernetwerk draaien.

De Bank voor Internationale Betalingen, de club van centrale banken, riep haar leden in september op de mogelijkheid van een eigen cryptomunt te bestuderen als alternatief voor hun cash geld. Op voorwaarde dat voldoende duidelijk is wat de voordelen en risico’s hiervan zijn.

De Europese Centrale Bank (ECB) is alvast niet van plan snel een cryptoversie van de euro te lanceren. ‘Digitaal geld van de centrale bank, naar analogie met de bitcoin, is momenteel niet in zicht’, zegt Carl-Ludwig Thiele, een bestuurder bij de Duitse centrale bank, in een weekendinterview met Euro am Sonntag.

Snelle verliezen

De centraal bankier waarschuwt tegelijk voor de gevaren van beleggen in niet-gereguleerde digitale munten. ‘We zien een snelle stijging van de waarde, wat gevaar op snelle verliezen meebrengt’, aldus Thiele.

Cryptomunten kregen de voorbije week stevige klappen, met voor de bitcoin een verlies van een derde van zijn waarde tussen de piek vorige zondag en vrijdagnamiddag. De bitcoinprijs zakte toen even onder 11.000 dollar. Intussen heeft de erg volatiele munt zich wat herpakt en noteert ze weer rond 15.000 dollar.

Nog in Duitsland waarschuwt Christoph Schmidt, hoofd van een invloedrijk panel van economische adviseurs, dat forse bitcoinverliezen een weerslag kunnen hebben op de bredere financiële markt als de speculatie gefinancierd wordt met geleend geld.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud