Economisch herstel in Europa zet zich door

EU-Commissaris Olli Rehn (Foto: Bloomberg). ©bloomberg

Europa is economisch weer aan de beterhand. 'Het economisch herstel zet zich dit en volgend jaar door in de meeste Europese lidstaten', zei de Europese Commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, dinsdag. 'Maar het herstel blijft nog bescheiden en de werkloosheid blijft hoog. We mogen het hervormingspad dan ook nog niet verlaten.'

De Europese commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Olli Rehn, presenteerde dinsdagnamiddag in het Europees Parlement in Straatsburg de economische winterprognoses voor de 28 lidstaten van de Europese Unie. De cijfers hebben betrekking op 2013, 2014  en 2015.

Rehn toonde zich gematigd optimistisch. 'Het economisch herstel zet zich door en verspreidt zich over de verschillende Europese lidstaten. Ook in de zogenaamd kwetsbare landen', zei hij.

Nulgroei

Voor heel 2014 verwacht de Commissie een groei met 1,5 procent voor de Europese Unie. In november ging ze nog uit van een groei met 1,4 procent. De economie in de eurozone gaat dit jaar met 1,2 procent aantrekken, voorspelt Brussel. In de herfst van 2013 klonk het nog dat de eurozone in 2014 op een groeicijfer van 1,1 procent zou blijven steken.

'Het goede nieuws is dat de betere economische prestaties in verschillende landen te danken zijn aan een aantrekkende binnenlandse vraag. Omdat de zorgen over de overheidsfinanciën wat wegebben, hebben consumenten weer meer vertrouwen', zei Rehn.

Het economisch herstel in Europa wordt ondersteund door goede groeicijfers in de VS, voegde de EU-Commissaris eraan toe. 'In de groeilanden oogt het beeld meer versnipperd', klonk het. 'De groei in China stabiliseert op een behoorlijk niveau terwijl de economieën van Rusland en Brazilië tekenen van verzwakking vertonen.' 

Spaanse hemel

Rehn waarschuwde dan ook voor overdreven optimisme. Hij stipte aan dat het herstel nog 'bescheiden' blijft. 'Bovendien blijft de werkloosheid in verschillende landen erg hoog.'

Hij wees er ook op dat de inflatie dit en volgend jaar laag zal blijven. 'Een lange periode van lage inflatie kan het herstel in Europa bemoeilijken', klonk het. Rehn spoorde de EU-lidstaten ook aan het hervormingspad niet te verlaten.

Een land dat in het oog springt bij de winterprognoses is Spanje. Volgens Brussel klaart de hemel boven de Spaanse economie een beetje op. Brussel voorspelt voor 2014 een economische groei in Spanje van 1 procent. In november hield de Commissie het nog op een groei van 0,5 procent in de vierde economie van de eurozone.

Maar boven de Spaanse overheidsfinanciën blijven wel donkere wolken hangen. Na vier jaar besparen en hervormen loopt het tekort op de begroting nog steeds de spuigaten uit.

'Spanje sloot 2013 af met een tekort van 7,2 procent van het bruto binnenlands product', staat te lezen in het document. Dat is een pak meer dan de vooropgestelde 6,5 procent.

Verontrustend

En de prognoses bevatten nog meer verontrustend nieuws. In 2014 zou het tekort zakken tot 5,8 procent terwijl het deficit eind dit jaar volgens de afspraken met de Europese Commissie slechts 4,5 procent van het bbp mag bedragen. Voor 2015 voorspelt Brussel nog steeds een tekort van 6,5 procent.

Als die prognoses blijken te kloppen, heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy er een pak hoofdbrekens bij. De afgelopen maanden zinspeelde de conservatieve politicus al herhaaldelijk op belastingverlagingen in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 2015.

Als het tekort zo hoog blijft, zal Europa wellicht aansturen op nieuwe maatregelen. Maar nieuwe bezuinigingen of belastingverhogingen zouden het broze economische herstel in het land wel eens opnieuw in de kiem kunnen smoren.

Frankrijk

Rehn wees er ook op dat het economisch herstel in Frankrijk, de tweede economie van de eurozone, maar erg langzaam verloopt. 'Dat komt omdat de privéconsumptie maar niet echt wil aantrekken', klonk het.

Voor dit jaar gaat Brussel uit van een economische groei van 1 procent. In november voorspelde de Commissie een klim van het bbp met 0,9 procent. De voorspelling voor 2015 blijft ongewijzigd op 1,7 procent.

Het tekort op de begroting loopt in Frankrijk ook maar tergend traag terug. Rehn verwacht dat het deficit eind dit jaar afklokt op 4 procent van het bbp. In november bedroeg de prognose nog 4,1 procent.

Voor 2015 stelde de Commissie de prognoses zelfs negatief bij: van een verwacht tekort van 3,7 procent in november naar een voorspeld deficit van 3,9 procent in de winterprognoses.

In petto

Voor de nieuwe Italiaanse regering had de Commissie ook geen erg opbeurend nieuws in petto. Ze verlaagde de groeiprognoses voor 2014 immers van 0,7 naar 0,6 procent. Voor 2015 hield ze de voorspelling op 1,2 procent.

Brussel verwacht dat het tekort op de begroting eind dit jaar 2,6 procent bedraagt (tegenover 2,7 procent in november). Voor volgend jaar voorspelt de Commissie een deficit van 2,2 procent (tegenover 2,5 procent in november).

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud