Advertentie

Erdogan jaagt Turkse lira naar diepterecord

Nadat tien ambassadeurs het afgelopen weekend hadden opgenomen voor de al vier jaar in hechtenis zittende filantroop en activist Osman Kavala sloeg de Turkse president Erdogan hen in de ban. ©AFP

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan verklaart tien ambassadeurs persona non grata. De escalatie ondermijnt het laatste restje beleggersvertrouwen in Ankara.

Het begon met een gezamenlijk persbericht van tien ambassades op 18 oktober. Daarin stelde de Amerikaanse ambassadeur samen met zijn collega's uit Duitsland, Frankrijk, Nederland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, Canada en Nieuw-Zeeland vast dat Osman Kavala vier jaar in hechtenis zit.

Kavala is een zakenman en intellectueel die na zijn terugkeer naar Turkije vanuit New York in 1982 initieel fortuin vergaarde via de invoer van Commodore 64-computers. Sinds de late jaren 90 ijvert hij almaar meer voor een versterking van zowel de Turkse democratie als de banden met de Europese Unie. Hij ontpopte zich na de zware aardbeving in Istanboel in 1999 ook als filantroop.

De aanhoudende vertraging van de rechtszaak tegen Osman Kavala werpt een schaduw over het respect voor de democratie, de rechtsstaat en de transparantie van het Turkse juridische systeem.
Tien ambassadeurs in Ankara
Gezamenlijk persbericht

In 2017 werd Kavala gearresteerd op beschuldiging van betrokkenheid met de Gezi Park-betogingen in Istanboel tegen president Erdogan in 2013. Hij werd op 18 februari 2020 vrijgesproken, maar dezelfde dag meteen weer aangehouden. Toen op beschuldiging van betrokkenheid bij de mislukte coup tegen Erdogan in juli 2016.

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens noemt de aantijgingen ongegrond en riep Ankara al meerdere malen op Kavala meteen vrij te laten. De ambassadeurs scharen zich achter die oproep. 'De aanhoudende vertraging van de rechtszaak werpt een schaduw over het respect voor de democratie, de rechtsstaat en de transparantie van het Turkse juridische systeem', luidt de gezamenlijke mededeling.

Ongewoon harde taal aan het adres van Ankara. Met afgelopen weekend zelfs naar de normen van Erdogan een ongewoon harde repliek. 'Ik heb de nodige orders gegeven en het ministerie van Buitenlandse Zaken zal deze tien snel persona non grata verklaren', zei de president zaterdag op een live op televisie uitgezonden toespraak in de stad Eskisehir.

De tien ambassadeurs zullen dus binnenkort niet langer welkom zijn in Turkije. De escalerende spanningen met de Verenigde Staten en de belangrijkste twee lidstaten van de Europese Unie lijkt voor Erdogan een manier om de aandacht af te leiden van de groeiende binnenlandse onvrede.

Kritische stemmen

De inflatie is in september opgelopen tot bijna 20 procent. Die galopperende levensduurte dreigt nog meer Turken onder de armoedegrens te duwen. De Wereldbank schatte dit voorjaar al dat 12 procent van de bevolking vorig jaar in armoede leefde, 2 procentpunten meer dan in 2019.

Ook op die oplopende inflatie staan de vingerafdrukken van Erdogan. De Turkse president ontslaat met de regelmaat van een klok centraal bankiers die vraagtekens plaatsen bij zijn theorie dat een lagere rente zich in lagere inflatie zal vertalen. Eerder deze maand ontsloeg hij alle kritische stemmen bij de centrale bank, zodat het geen verrassing was dat de centraal bankiers even later besloten de rente met een forse 2 procentpunten te verlagen.

Collectieve verarming

Binnen- en buitenlandse beleggers stemmen door Erdogans almaar eigengereider binnen- en buitenlands beleid vaker met de voeten en halen waar mogelijk hun geld weg uit Turkije. 100 Turkse lira leveren nog 8,80 euro op, een zoveelste diepterecord (zie grafiek).

De Turkse munt is sinds begin dit jaar een vijfde van zijn waarde verloren tegenover de euro. De jongste vijf jaar is lira zelfs meer dan twee derde afgeprijsd. Dat is een grote bron van collectieve verarming voor een land dat een groot deel van zijn levensbehoeften moet invoeren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud