Erdogan kondigt boycot tegen iPhone aan

©EPA

In een nieuwe episode van het diplomatieke dispuut met de Verenigde Staten kondigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een boycot van de iPhone aan.

De boycot van Amerikaanse elektronica komt er als een reactie op de verhoogde importtarieven die Amerikaans president Donald Trump vorige week instelde op staal en aluminium uit Turkije. 

Die kwamen er nadat de relaties tussen beide landen bekoelden door de rel rond de Amerikaanse predikant Andrew Brunson. De Turken arresteerden hem eind 2016, op beschuldiging van terrorisme en spionage. De VS voeren de druk op om hem vrij te laten. 

'Als zij de iPhone hebben, dan is er Samsung aan de andere kant', zei Erdogan dinsdag volgens diverse media aan zijn partijtop. 'En in eigen land hebben we Venus.' 

In een reactie op de uitspraken van Erdogan koerste het aandeel van Vestel, de Turkse smartphonebouwer van onder meer Venus, tot 7 procent hoger. Erdogan ziet het vlaggenschip van Vestel als een substituut voor als de iPhone het land niet meer in mag. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud