Erdogan: 'Turkije gaat flink knippen in rente'

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan maakt zich sterk dat de centrale bank in zijn land fors zal knippen in de rente. ©AFP

De uitspraak van de Turkse president komt er een week nadat hij de gouverneur van de centrale bank vervangen heeft. Murat Cetinkaya werd ontslagen omdat die weigerde de rente gevoelig te verlagen.

In de agenda van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan staat 25 juli wellicht al een tijdje met rood omcirkeld. Die dag komt de centrale bank bijeen om zich te buigen over het rentebeleid.

De hamvraag luidt of de instelling het mes zet in de basisrente. Die noteert sinds september vorig jaar op 24 procent. Het hoge tarief moest helpen de inflatie af te remmen.

Recessie

Hoewel de inflatie intussen wat gedaald is van 25 naar 15 procent, liet de centrale bank de basisrente sindsdien onaangeroerd. Door de rente ongewijzigd te laten hoopte de centraal bankier Murat Cetinkaya te voorkomen dat de Turkse munt, de lira, een nieuwe duik nam.

Turkije streeft ernaar de inflatie tegen eind dit jaar terug te duwen tot onder de drempel van 10 procent. Ook de rente zal tegen eind 2019 gevoelig dalen. Zodra die flinke knip in de rente een feit is, zal ook de inflatie gevoelig dalen.
Recep Tayyip Erdogan
Turkse president

De strategie zinde president Erdogan allerminst. Herhaaldelijk uitte hij kritiek op het beleid van Cetinkaya en spoorde hij hem aan toch in de rente te knippen. Vergeefs. 

Die houding kostte de centraal bankier op 6 juli zijn job. Cetinkaya moest plaatsmaken voor zijn vicegouverneur Murat Uysal. De president maakte zondag nog eens duidelijk wat hij van de nieuwe topman van de centrale bank verwacht.

Renteverlaging

'Turkije streeft ernaar de inflatie tegen eind dit jaar terug te duwen tot onder de drempel van 10 procent. Ook de rente zal tegen eind 2019 gevoelig dalen. Zodra die flinke knip in de rente een feit is, zal ook de inflatie gevoelig dalen', klonk het op tv-zender Haberturk.

24 procent
basisrente
De Turkse basisrente noteert sinds september vorig jaar op 24 procent.

Economen verwachten dat de nieuwe gouverneur op 25 juli een eerste keer het mes bovenhaalt en de rente met 200 basispunten verlaagt. De renteverlaging zou het laatste restje vertrouwen van beleggers in Turkije evenwel aan diggelen kunnen slaan.

Investeerders zijn ook op hun hoede voor Amerikaanse sancties tegen Turkije. Erdogan haalde zich de woede van de Amerikaanse president Donald Trump op de hals door een raketafweersysteem te kopen in Rusland.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud