Advertentie

Erfgename Nina Ricci veroordeeld voor fraude na HSBC-lek

Gelekte Lagarde-lijst van klanten HSBC leidt tot de veroordeling van de erfgename van Nina Ricci ©BELGAIMAGE

Arlette Ricci, de 73-jarige erfgename van het modemerk Nina Ricci, is schuldig bevonden aan fraude. De rechtbank van Parijs veroordeelde haar tot drie jaar cel, waarvan één jaar effectief, en 1 miljoen euro boete.

De correctionele rechtbank van Parijs oordeelde dat Arlette Ricci 'gedurende meer dan 20 jaar uitzonderlijk vastberaden sommen in Zwitserland verborg voor de Franse fiscus.' De kleindochter van de Franse couturier werd veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan twee voorwaardelijk en één effectief. Daarbovenop kreeg ze een boete van 1 miljoen euro en werden een huis in Parijs en een eigendom in Corsica in beslag genomen. De waarde van dat vastgoed wordt geschat op 4 miljoen euro.

Het proces kwam er op basis van de Lagarde-lijst, die door de klokkenluider Hervé Falciani openbaar gemaakt werd. Op die lijst staan ongeveer 3.000 Franse klanten van het Zwitserse filiaal van de privébank HSBC, die er mogelijk een geheime bankrekening hebben. Het proces tegen Ricci ging begin februari van start.

Haar advocaat voor fiscale aangelegenheden, Henri-Nicolas Fleurance, werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid en kreeg een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een boete van 10.000 euro. De dochter van Arlette Ricci kreeg acht maanden gevangenisstraf met uitstel. Een vriend van de erfgename, de industrieel Bertrand, kwam er zonder straf of boete vanaf. 

De advocaten van Arlette Ricci en Henri-Nicolas Fleurance lieten weten het volledige oordeel eerst te willen kennen alvorens te beslissen of ze in beroep in gaan. 

(Her)lees ook ons dossier SwissLeaks

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud