EU en IMF belonen Portugal met nieuw geld

De Portugese minister van Financiën, Vítor Gaspar (Foto: Reuters).

De Portugese autoriteiten krijgen tegen eind deze maand 4,3 miljard euro van Europa en het Internationaal Monetair Fonds. Dat was te horen na afloop van de vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone in Luxemburg. Met de vrijmaking van de nieuwe schijf noodhulp belonen de schoonmoeders de voorbeeldleerling in de klas Europese probleemkinderen voor zijn naarstige werk.

De 17 ministers van Financiën van de eurozone bogen zich tijdens hun vergadering in Luxemburg maandagavond over Portugal. Ze kregen volgende vraag voorgeschoteld: voldoet Lissabon aan alle voorwaarden om de volgende schijf noodhulp te krijgen van Europa en het IMF? Het antwoord luidde 'ja'.

'De eurogroep juicht de acties toe die de Portugese regering ondernam om te voldoen aan de eisen van de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds', klonk het in een persbericht.

Nieuwe schijf

Volgens de ministers staat niets de vrijmaking van een nieuwe schijf noodhulp in de weg. Van de 4,3 miljard euro die eind deze maand naar Lissabon vertrekt, komt 800 miljoen euro uit het tijdelijke noodfonds EFSF. De Europese Unie draagt voor 2 miljard euro bij en het IMF stort 1,5 miljard euro in de pot.

Lang moesten de 17 ministers niet over Portugal discussiëren volgens de Portugese minister van Financiën, Vítor Gaspar. 'De discussie over Portugal heeft maar heel even geduurd en van onenigheid was geen sprake', zei Gaspar na afloop van de eurogroep.

Maatregelenpakket

De Portugese minister van Financiën maakte vorige week een nieuw maatregelenpakket vrij. Een verhoging van de inkomensbelasting sprong het meest in het oog. Maar ook de rijken en de bedrijven deelden in de klappen.

Omdat de fiscale inkomsten fors tegenvallen, toont Europa zich ook clement en versoepelt het de begrotingsdoelstellingen voor het Zuid-Europese land.

Tekort

Portugal mag het tekort op de begroting dit jaar laten oplopen tot 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Aanvankelijk moest Lissabon streven naar een deficit van 4,5 procent.

Volgend jaar mag het Portugese tekort nog 4,5 procent bedragen. In de oorspronkelijke afspraken met Europa en het IMF stond de verplichting het deficit in 2013 tot 3 procent terug te dringen.

Gaspar maakte na afloop van de eurogroep ook bekend te gaan bestuderen hoe zijn land volgend jaar de begrotingsdoelstellingen kan halen zonder in te zetten op hogere belastingen. 'We gaan belastingverhogingen proberen te vervangen door een knip in de overheidsuitgaven', klonk het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud