EU pakt Hongarije aan over sluiten 'universiteit van Soros'

©EPA

De Europese Commissie pakt dan toch het Hongaarse regime van premier Viktor Orban aan.

Frans Timmermans, de nummer twee van de Europese Commissie, kondigt de start aan van een inbreukprocedure tegen het weerspannige Hongarije. Hij deed dit in het Europees Parlement, in aanwezigheid van de Hongaarse premier Viktor Orban. Die blijft argumenteren dat hij de Europese regels volgt, maar er gewoon een andere mening op nahoudt.

Orban kreeg forse tegenwind van alle democratische fracties in het halfrond. Frans Timmermans beloofde verder te werken met Hongarije. Timmermans beloot het debat met de woorden dat Orban 'recht heeft op een eigen mening, maar niet op eigen feiten'.

Onderwijswet onder vuur

De Europese Commissie richt de pijlen op de onderwijswet die op 4 april goedgekeurd werd door het Hongaarse parlement. Op basis van die wet kunnen buitenlandse onderwijsinstellingen hun licentie verliezen als ze geen campus hebben in hun thuisland. In realiteit is de wet bedoeld om de Central European University (CEU) in Boedapest te dwingen de deuren te sluiten. De Engelstalige topuniversiteit werd na de val van het communisme opgericht door de Amerikaans-Hongaarse miljardair en filantroop George Soros, een van de aartsvijanden van premier Viktor Orban.

George Soros ©Belga

Na een 'grondige juridische analyse' acht de Europese Commissiede Hongaarse wet in strijd met de regels van de Europese interne markt. De vrijheid van vestiging, de vrijheid van dienstverlening, maar ook het recht op academische vrijheid, het recht op onderwijs en de vrijheid van ondernemerschap zijn in het gedrang.

Universiteit van Soros

Een inbreukprocedure is eigenlijk een brief, waarop Boedapest binnen de maand moet antwoorden. Als dat antwoord niet voldoet, volgt een nieuwe brief en pas in de volgende fase volgt een verwijzing naar het Europees Hof van Justitie.

Timmermans noemt zelf de Soros-universiteit een parel aan de Hongaarse kroon. Orban haalde in zijn toespraak uit naar Soros, die tegen de euro is en met zijn speculatie duizenden mensen de armoede heeft ingejaagd. Hij wil niet dat 'ideologische' meningsverschillen de vele Europese successen op de helling zetten. De Hongaarse premier liet ook weten dat hij het niet eens is met de migratiestandpunten van Soros.

Soros zelf komt later deze week in Brussel voor gesprekken met de commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en met Timmermans. De directeur en rector van de universiteit, Michael Ignatieff, overlegde de voorbije dagen met de belangrijkste fractievoorzitters van het Europarlement en riep hen op Orban te counteren.

Migratie

De Europese Commissie dreigt bovendien met bijkomende acties tegen Hongarije. Zo waarschuwt Timmermans voor een andere inbreukprocedure omdat Hongarije weigert vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te nemen, zoals voorzien in het Europees spreidingsplan.

Ook de strenge Hongaarse asielwetgeving zit in het Europese vizier. Een ontwerp van Hongaarse wet eist registratie en controle van niet-gouvernementele organisaties die vluchtelingen helpen. De Commissie onderzoekt die wetgeving verder.

Stop Europa

Timmermans kondigde ook een Europese rechtzetting aan op de 'feitelijk onjuiste en misleidende beschuldigingen' in de campagne van Orban in eigen land. Elk Hongaars gezin kreeg een tendentieuze vragenlijst met 'Stop Europa' in de brievenbus.

Het is niet zo dat Europese ngo's mensensmokkelaars betalen om vluchtelingen naar Europa te brengen.
Frans Timmermans
Nummer twee EU-Commissie

Frans Timmermans beklemtoonde dat lidmaatschap van de EU inhoudt dat elk land verantwoordelijkheid neemt voor beslissingen die collectief genomen worden. Hij weerlegde ook de zes beweringen stuk voor stuk. 'Het is niet zo dat Europese ngo's mensensmokkelaars betalen om vluchtelingen naar Europa te brengen,' zei hij bijvoorbeeld ferm.

Orban lid van de centrumrechtse EVP

Orban riep op tot dialoog met Europa op basis van argumenten. 'Veroordeel ons niet omdat we een andere mening hebben,' zei Orban. in het Europees Parlement. 'We hebben altijd de regels van de club gerespecteerd.'

De fractievoorzitter van de Europese Volkspartij (EVP), Manfred Weber, beschuldigde Orban van stemmingmakerij tegen de EU maar bedankte hem wel voor het feit dat hij de dialoog wil aangaan. Weber vroeg Orban op de suggesties uit Brussel ter harte te nemen en uit te voeren. Hij benadrukte dat Europees recht nu eenmaal moet worden gerespecteerd en toegepast. Ik heb er alle vertrouwen in dat Orban dit zal doen, zei hij.

De behoedzame reactie van Weber wijst erop dat de centrumrechtse EVP niet van plan is Orban te weren omwille van zijn aanvallen op de democratie. Ook al is er interne druk onder meer door Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, om Orban en zijn Fidesz-partij te schorsen.

Hoe wil u eigenlijk herinnerd worden: als de man die zijn land bevrijdde van het communisme, of als de vijand van onze open maatschappij?
Guy Verhofstadt
Liberaal fractieleider EP

Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt en zijn groene collega Philippe Lambertz verwonderden zich over de verandering die Orban onderging sinds de val van de muur in 1989. Verhofstadt verweet Orban paranoïa zoals Stalin en Brezjnev destijds:'Wat gaat u nu doen? Boeken verbranden van auteurs die u niet aanstaan?

Verhofstadt herinnerde Orban eraan dat die zelf tekende voor toetreding tot de EU in 2004: 'U hebt sindsdien alle Europese principes met de voeten getreden. U wil wel de Europese centen maar niet de waarden. Hoe wil u eigenlijk herinnerd worden: als de man die zijn land bevrijdde van het communisme, of als de vijand van onze open maatschappij.'

De Britse nationalist Nigel Farage was een an de weinige die Orban verdedigde. Hij riep de Hongaarse premier op het voorbeeld van de brexit te volgen.

Parlementsleden van de Poolse PiS-partij steunen Orban eveneens. Zij beschuldigde de Eurropa van 'neokolonialisme'. De Poolse PiS-partij maakt deel uit van de ECR, waartoe ook de N-VA behoort.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud