EU richt pijlen op Gazprom

©REUTERS

De Europese Commissie beschuldigt het Russische staatsgasbedrijf Gazprom ervan zijn dominante positie op de Oost-Europese gasmarkt te misbruiken door te hoge prijzen en onredelijke beperkingen op te leggen.

Een week nadat ze Google aanviel richt de Europese commissaris voor Concurrentie, Margrethe Vestager, nu haar pijlen op Gazprom. Het Russische staatsbedrijf is zeer dominant op de Oost-Europese markt. In acht landen maakt Gazprom volgens de Commissie misbruik van die dominantie.

Volgens Vestager rekent Gazprom in de Baltische staten, in Polen en Bulgarije te hoge prijzen aan voor gas. De prijzen zijn er op een onredelijke manier gekoppeld aan de olieprijs, zegt Vestager. Soms resulteert dat in prijsverschillen tot 40 procent.

Wat de Commissie ook stoort, is dat Gazprom de Europese energiemarkt in acht landen weer opdeelt in nationale markten. Gazprom rekent niet in ieder EU-land dezelfde prijzen aan. En het verbiedt de klanten om het gas door te verkopen elders in Europa. Gazprom stelt daardoor de Europese interne markt in vraag, zegt Vestager.

Ook vraagt Gazprom aan klanten onredelijke investeringen in pijpleidingen, zegt de Commissie. Dat is het geval in Polen en Bulgarije.

Geopolitiek

De Deense commissaris zei dat dit een dossier is over faire concurrentie, niet over geopolitiek. 'Net zoals bij Google doet de vlag van het bedrijf er niet toe. Het gaat over de manier waarop bedrijven zakendoen in Europa.' De Commissie onderzocht eerder ook andere energiebedrijven en andere staatsbedrijven, zoals het Franse EDF, zei Vestager. Net zoals bij Google benadrukte ze over een stevig dossier te beschikken. 

'Wij kiezen niet de winnaars of verliezers', zegt Vestager. 'Wij willen gewoon dat de markt werkt. We hebben geen probleem met het bedrijf. We hebben een probleem met bepaald gedrag van dat bedrijf.'

Toch zet de aanklacht kwaad bloed in Moskou. Gazprom reageert dat de beschuldigingen ongefundeerd zijn en dat alles wat ze doet 'conform de gangbare standaarden in de sector' is. De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, reageert dat gascontracten over een lange termijn lopen en bij het afsluiten de toen geldende regels respecteerden. De Oost-Europese en Centraal-Europese landen kwamen in 2004 bij de EU.

De Commissie startte met inspecties op Gazprom-sites in Oost-Europa in september 2011 en opende een onderzoek in de zomer van 2012. Begin vorig jaar onderhandelde de Commissie met Gazprom over de mogelijkheid om de zaak in der minne te regelen, maar die poging faalde.

Gazprom heeft nu twaalf weken de tijd om te antwoorden. Als het de Commissie niet kan overtuigen, dreigt een miljardenboete die kan oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet. Gazprom, het grootste bedrijf van Rusland, boekt  een omzet van zo'n 340 miljard euro per jaar.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud