EU slaat sneller dan verwacht terug in handelsconflict met VS

De Amerikaanse president Donald Trump voerde op 1 juni tarieven in op Europees staal en aluminium. De EU slaat nu terug met tarieven op Amerikaanse goederen ter waarde van 2,8 miljard euro. ©REUTERS

De Europese Unie voert aanstaande vrijdag tarieven van 25 procent in op Amerikaanse importgoederen ter waarde van 2,8 miljard euro. Dat is aanzienlijk sneller dan verwacht.

Dat de EU heffingen op Amerikaanse producten zou implementeren, was al eerder bekend. De Europese Commissie maakt nu bekend dat die tarieven overmorgen al van kracht zullen zijn, vanaf 22 juni. Oorspronkelijk waren ze niet voor het begin van juli voorzien.

De unilaterale en onterechte beslissing van de VS om tarieven op Europees staal en aluminium in te voeren geeft ons geen andere keuze
Cecilia Malmström
Europees Commissaris voor Handel

'We wilden niet in deze positie belanden, maar de unilaterale en onterechte beslissing van de VS om tarieven op Europees staal en aluminium in te voeren geeft ons geen andere keuze', zegt de Europese Commissaris voor Handel Cecilia Malmström.

'Ons antwoord is afgemeten, evenredig en volledig in lijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WHO)', voegde Malmström eraan toe. 

Speelkaarten

De importheffingen zijn van toepassing op ongeveer 200 Amerikaanse producten met een importwaarde van 2,8 miljard euro per jaar. Goederen als staal, ijzer, boten, tabak, whiskey, jeans en rijst zullen belast worden met een tarief van 25 procent. Er komt ook een heffing van 10 procent op speelkaarten.

De beslissing is een tegenreactie op de Amerikaanse heffingen van respectievelijk 25 en 10 procent op Europees staal en aluminium, die president Donald Trump op 1 juni liet ingaan. Die heffingen treffen Europese goederen ter waarde van 6,8 miljard euro.

De Europese Commissie wil het evenwicht herstellen en in de komende drie jaar belastingen heffen op de overige 3,6 miljard euro, tenzij de WHO-procedure die de EU heeft opgestart om de Amerikaanse heffingen aan te vechten een positieve conclusie opleveren.

Auto's

Trump is evenmin klaar met invoertaksen te heffen. Het ministerie van Handel bestudeert de mogelijkheden om importheffingen te implementeren voor Europese auto's en auto-onderdelen.

Naast de EU vecht Trump ook een escalerende handelsoorlog uit met China. Het land heeft een handelsoverschot met de VS en steelt volgens de president intellectuele eigendom van Amerikaanse bedrijven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud