Advertentie
Advertentie

EU sluit vrijhandelsakkoord met Japan

De Japanse premier Shinzo Abe maakte in juli al afspraken over vrijhandel met EU-Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees president Donald Tusk. ©AFP

Met het akkoord zetten de Europese Unie en Japan de schouders onder de vrijhandel, tegen het protectionistische 'America First' van Donald Trump in.

Jean-Claude Juncker, de EU-Commissievoorzitter, en Shinzo Abe, de Japanse premier, meldden in een gezamenlijk communiqué dat ze na vier jaar onderhandelen een vrijhandelsakkoord hebben gesloten. Beide partijen raakten het in juli al eens over de grote lijnen van het akkoord.

Juncker en Abe zeiden dat het akkoord 'een sterke boodschap geeft aan de wereld'. Dat was ongetwijfeld een verwijzing naar het Amerikaanse verzet tegen vrijhandel. Met president Trump varen de Verenigde Staten - onder het mom van 'America First' - een protectionistische koers.

'Naast zijn aanzienlijke economische waarde is dit akkoord ook van strategisch belang', zeggen beide leiders in een mededeling. 'Het zendt een duidelijk signaal naar de rest van de wereld dat de Europese Unie en Japan gehecht zijn aan een wereldeconomie die functioneert op basis van vrije, open en eerlijke markten met duidelijke en transparante regels.'

125 miljard euro

Zowel voor Europa als Japan gaat het om één van de meest verstrekkende economische akkoorden die ze ooit gemaakt hebben. Het verdrag roept volgens Juncker en Abe 'een gigantische economische zone van 600 miljoen mensen en ongeveer 30 procent van het mondiale bruto binnenlands product' in het leven. 

De EU en Japan zijn belangrijke handelspartners: de bilaterale handel liep in 2016 op tot zowat 125 miljard euro. Het vrijhandelsakkoord kan dat bedrag fors opkrikken. Het Duitse onderzoeksinstituut IFO becijferde dat alleen al de Duitse economie jaarlijks met 0,7 procent extra kan groeien.

De douanetarieven kosten Europese bedrijven jaarlijks 1 miljard euro. Het akkoord kan de Europese export naar Japan met 16 tot 24 procent verhogen. De Europese Commissie zette tijdens de onderhandelingen vooral in op een grotere toegang voor de landbouwsector tot Japan.

Europa schrapt onder andere de invoertarieven voor Japanse wagens. Dat gebeurt wel pas na een overgangsperiode van zeven jaar. Bovendien hanteren beide partijen dezelde normen voor veiligheid en milieu. Dat voorkomt dat auto's meerder keren moeten worden getest en gecertificeerd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud