Euro-Belg wordt Haagse 'schoonmoeder'

De Nederlandse premier Mark Rutte ziet voortaan een Belg over de schouders meekijken (foto: HH) ©Martijn Beekman/Hollandse Hoogte

De Franstalige Belg Jean-Luc Annaert wordt in Den Haag de ogen en oren van de Europese Commissie die de Nederlandse begroting moeten controleren. Dat meldt de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Ook de meeste andere EU-landen zullen binnenkort zo'n 'European Semester Officer' als schoonmoeder krijgen.

De stationering van de begrotingswaakhonden is een van de manieren waarop de Europese Commissie probeert meer greep te krijgen op begrotingen en economisch beleid in de lidstaten.

Nederland en de andere lidstaten zijn sinds 2011 verplicht voor 30 april hun financiële en economische plannen in hoofdlijnen naar Brussel op te sturen. Eind mei komt de Commissie daarop met een goedkeuring of afkeuring van de begroting en met specifieke economische aanbevelingen.

Acht lidstaten hebben sinds kort al zo'n Semester Officer in de hoofdstad geposteerd. Alleen Griekenland, Ierland en Portugal krijgen nog geen vaste rapporteur, omdat deze steunlanden al onder een verscherpt toezichtsregime van de kredietverschaffers staan.

De nieuwe functionaris moet ook contacten onderhouden met belangenorganisaties en politici. De bedoeling is dat ook zij zich ­realiseren dat de Brusselse bemoeienis met nationale begrotingen een steeds dwingender karakter krijgt.

Vorig jaar zei het Nederlandse kabinet dat de Commissie-aanbeveling slechts vrijblijvende adviezen betrof. Dat wekte volgens ingewijden de nodige irritatie in Brussel. Naast de installatie van een vaste begrotingscontroleur doet de Commissie ook regulier landenonderzoek.

Jean-Luc Annaert zal van half februari in functie treden, aldus nog het Financieele Dagblad. De Belg is econoom en zat afgelopen jaren in het landenteam Luxemburg en volgde Nederland in de jaren negentig.

Annaert moet aan Brussel rapporteren over zijn contacten met onder meer het ministerie van ­Financiën. Hij heeft geen bevoegdheid om politici of ambtenaren te corrigeren of terecht te ­wijzen, dat blijft voorbehouden aan eurocommissaris Olli Rehn van economische zaken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud