Europa begint tweede rechtszaak tegen AstraZeneca

©AFP

Na een kortgeding voor het hof van beroep in Brussel begint de Europese Commissie een tweede rechtszaak ten gronde.

Voor het kortgeding rekent de Commissie op een bevel van de rechter om de ontbrekende levering van 90 miljoen dosissen van het coronavaccin alsnog te leveren. De vaccinatiecampagnes in de lidstaten rekenen immers op de beloofde dosissen. Het Brusselse hof van beroep behandelt de zaak op 26 mei. De Commissie vraagt de rechter dwangsommen op op te leggen aan de farmaproducent voor het niet nakomen van de contractuele afspraken.

90 miljoen
ontbrekende vaccindosissen
AstraZeneca leverde tot eind april slechts 30 miljoen van de in het contract beloofde 120 miljoen vaccins aan Europa. Via het kortgeding hoopt de Commissie de ontbrekende 90 miljoen dosissen alsnog te krijgen.

In september start een tweede rechtszaak ten gronde. De Europese Commissie eist van de rechter duidelijkheid over wie het recht aan zijn kant heeft: Europa of AstraZeneca. Ook in die tweede procedure vraagt de Commissie dwangmaatregelen om de contractueel vastgelegde hoeveelheid vaccins te leveren.'Dit is een principiële kwestie. Ik denk niet dat veel lidstaten dan nog zitten te wachten op AstraZeneca', zegt een EU-diplomaat.

De rechtszaak ten gronde is een principiële kwestie. Ik denk niet dat veel lidstaten dan nog zitten te wachten op AstraZeneca.
EU-diplomaat

De Europese Commissie sloot in augustus een contract met de farmaproducent voor de levering van 300 miljoen vaccindosissen voor eind juni 2021. Maar de leveringen haperden, ondanks de steun die Europa in de opstart van de productie stopte. Normaal moest AstraZeneca eind april 120 miljoen dosissen geleverd hebben en eind juni nog eens 180 miljoen, samen 300 miljoen dus. Tot april leverde AstraZeneca slechts 30 miljoen vaccins. Vandaag zitten de totale leveringen aan 50 miljoen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud