Europa extra verzwakt door demografische evolutie

©ANP

Tegen 2070 is Europa nog goed voor minder dan 4 procent van de wereldbevolking. Vandaag is dat 6 procent, in de jaren 60 was het zelfs 12 procent. Sinds 2012 zijn er meer sterftes dan geboorten in Europa. De bevolkingsaangroei is grotendeels te danken aan migratie. Tussen nu en 2070 daalt de Europese bevolking met 5 procent naar 424 miljoen.

Toch zijn er grote demografische verschillen tussen landen en regio's in Europa. Dat blijkt uit het allereerste rapport over demografische veranderingen in de EU dat de Europese Commissie opmaakte. Vooral in Zuid-Europese landen als Roemenië of Kroatië daalt de bevolkingsaangroei de komende jaren drastisch. Oost-Europese landen kampen met een dalend geboortecijfer. 31 miljoen Europeanen leven in plattelandsgebieden met zowel wegtrekkende bevolking als een laag inkomen.

De coronacrisis zette die kwetsbare demografische evolutie van veroudering, ontvolking en verstedelijking extra in de verf. We moeten inzetten op toegang tot gezondheidsdiensten, kinderopvang, onderwijs en transport, de uitbouw van gemeenschapszorg en zelfs eenzaamheid tackelen, zegt Dubravka Suica, EU-commissaris voor Democratie en Demografie. 'Onze aanpak van demografische veranderingen is cruciaal in de opbouw van een eerlijker en weerbaarder samenleving.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud