Europa hoopt zomervakantie nog deels te redden

Een leeg strand in Nice deze dagen. ©Photo News

Een geleidelijke versoepeling van de reisbeperkingen moet het toerisme deze zomer nog enigszins redden. Maar het wordt geen vakantie zoals vroeger. Social distancing en tracering in real time worden de norm.

De passagiersstroom in Europese luchthavens daalde in april met 98,6 procent tegenover een jaar eerder, een verlies van 202 miljoen passagiers. De 2,8 miljoen passagiers die wel nog een vlucht namen, zijn vergelijkbaar met het volume dat de luchthaven van Dublin in april vorig jaar haalde. Het bericht van ACI Europa, de spreekbuis van meer dan vijfhonderd luchthavens in Europa, toont hoe zwaar de coronacrisis inhakt op het transport.

Europa is wereldwijd de belangrijkste bestemming voor toerisme. De terugval door de coronacrisis treft alle lidstaten, maar de zuidelijke strandlanden het meest. Griekenland is voor een vijfde van zijn bruto binnenlands product afhankelijk van het toerisme.  

Nu het aantal besmettingen in Europa overal in dalende lijn zit, hoopt de Commissie alsnog een deel van het zomerseizoen te redden. Ze wil dat doen door de reisbeperkingen in de Unie geleidelijk te versoepelen en de grenzen gradueel te heropenen. Woensdag stelt de Commissie daarover een lang verwacht pakket richtsnoeren en aanbevelingen voor. De Tijd dook in de ontwerpplannen.

Reisbubbels

De lidstaten krijgen de centrale rol toebedeeld. Ze moeten de epidemie onder controle hebben en voldoende capaciteit hebben om zieke toeristen te helpen en besmettingen te traceren. Landen die ongeveer even ver staan in het bestrijden van de epidemie kunnen overeenkomen de reisbeperkingen onderling op te heffen. Oostenrijk, Tsjechië en Duitsland werken aan zo'n gezamenlijke reisbubbel. 

Afstand houden, hygiënemaatregelen en tracering in real time gaan deel uitmaken van het nieuwe vakantieregime.

Spanje en het Verenigd Koninkrijk, die een quarantaine van veertien dagen hanteren, staan veel minder ver. De toegang verbinden aan een immuniteitspaspoort, zoals sommige landen de voorbije weken opperden, zet weinig zoden aan de dijk wegens onbetrouwbaar. Wel mogen vakantiebestemmingen niet discrimineren. Aze een toerist uit een land toelaten, moeten alle vakantiegangers uit dat land welkom zijn. Afstand houden, hygiënemaatregelen en tracering van reizigers in real time zal deel uitmaken van het nieuwe vakantieregime.

Terugbetaling of voucher

De Europese Commissie wil de diverse transportmodi ook opnieuw aan de praat krijgen. Maar een versoepeling van de rechten van vliegtuigpassagiers komt er wegens de precaire financiële situatie van de luchtvaartmaatschappijen niet. De Commissie blijft eisen dat reizigers de keuze hebben tussen een terugbetaling en een voucher. Ze vraagt de lidstaten die regel af te dwingen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud